23948sdkhjf

Toyota utvidgar testerna med laddhybrider

Toyotas tester med laddhybridbilar utvidgas nu till att omfatta även ett antal bilar som ska köras i trafik i Storbritannien...
Toyota utvidgar testerna med laddhybrider

Toyotas tester med laddhybridbilar utvidgas nu till att omfatta även ett antal bilar som ska köras i trafik i Storbritannien. De kompletterar den serie testbilar som sedan ett år tillbaka körs i daglig drift i Frankrike.

De laddhybridbilarna som ingår i testerna i Frankrike och nu också i Storbritannien är prototyper, som använder kommande teknik i en befintlig Toyota Prius-kaross. Det rör sig alltså inte en produktionsfärdig bilmodell. Bilarna drivs, precis som en vanlig hybridbil, med en kombination av el- och bensinmotor. Batterierna är i dessa bilar av typen nickel-metallhydrid (NiMH).

Inbyggt i de brittiska testbilarna finns en ny typ system för debitering av elförbrukningen vid laddning. Systemet är kompatibelt med den senaste generationen av publika laddstationer som byggs upp i landet.

Med en laddhybrid (även kallad plug-in-hybrid) kan man ladda elmotorns batteri från ett vanligt vägguttag. Tekniken ger en avsevärt längre körsträcka med enbart eldrift än dagens hybridmodeller, som endast laddas under körning.

Under korta körsträckor fungerar laddhybridbilen som en elbil och kan oftast kan köras hela vägen från start till mål på enbart elmotorn, medan den på längre sträckor - precis som en vanlig Prius hybridbil - drivs med både elmotor och förbränningsmotor.

Tidigare tester pekar på att laddhybriden har en väsentligt lägre energiförbrukning än dagens Prius. För t ex bilresor upp till 25 km förbrukar den nästan bara en tredjedel så mycket bränsle som en vanlig Prius. Ett av syftena med testerna i trafik är att söka säkerställa denna slutsats. Ett annat är att undersöka hur bilarna fungerar i daglig stadstrafik, vilken infrastruktur som behövs och att ta del av förarnas erfarenheter.

Toyota har för avsikt att i slutet av 2009 starta begränsad serieproduktion av laddhybridmodeller med litium-jon-batterier.

------------------

För ytterligare information kontakta:

Bengt Dalström, Information & PR, Toyota Sweden AB, tel 08-706 71 00, pr@toyota.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.188