23948sdkhjf

Volvo Personvagnar investerar i Olofström

Volvo Personvagnar investerar i Europas modernaste pressystem - en ny linje med fem pressar och tio robotar, samt ett återvinningståg.
Volvo Personvagnars Body Components i Olofström investerar i framtiden. Europas modernaste pressystem - en ny linje med fem pressar och tio robotar - tillverkar karossdetaljer för Volvo XC60. Och det nya återvinningståget, som transporterar skrot för återanvändning i en ekovänlig livscykel, ger cirka 5000 lastbilstransporter färre och 55 procent lägre koldioxidutsläpp per år.

Onsdagen den 24 september var en viktig dag vid Volvo Personvagnars Body Components (VCBC) i Olofström. Både återvinningståget och den nya presslinjen - Linje 38 - invigdes officiellt.

Den officiella premiärturen med återvinningståget organiserades av Stena Recycling, som tog med inbjudna gäster från kommunstyrelsen, regionen och pressleverantören Müller Weingarten/Schuler på en åktur. Det nya tåget minskar både kostnader och miljöpåverkan kraftigt jämfört med tidigare skrottransporter. Tåget har varit igång sedan 3 september.

Den största investeringen på 20 år
Linje 38 kostade 300 miljoner kronor och det är den största investeringen i Olofströmfabriken på 20 år.

-Projektet startade 2004, säger den tekniska projektledaren Anders Boling. Det var då vi började se över vår presskapacitet. Det stod klart att vi skulle behöva nya presslinjer, men det krävdes många och långa diskussioner innan första spadtaget togs 2006, säger han.

Det var inte självklart att linjen skulle byggas i Olofström. Till syvende och sist var det fabrikens tidigare resultat och unika erfarenhet av pressarbete för bilindustrin som övertygade Ford och Volvo Personvagnar att göra investeringen här.

Linje 38 ökar VCBC:s effektivitet med 45 procent, eftersom den kan pressa dubbelt så många delar (ämnen) per pressning (slag) av pressen. Exempel på delar till XC60 som ska tillverkas här är dörrar, motorhuv, framskärmar, hjulhus och baklucka.

Källa: Volvo Personvagnar

Om företaget
Volvo Personvagnar utvecklar, tillverkar och säljer Volvos personbilar. Under 2007 såldes fler bilar av märket Volvo än någonsin tidigare - 458 300. Volvo Personvagnar finns i cirka 100 länder över hela världen. Forskning och utveckling äger rum i Göteborg, och tillverkningen sker i Sverige, Kina, Belgien, Thailand och Malaysia. Volvo Personvagnar har cirka 24 000 anställda. Volvo XC60, en crossover, introducerades i mars 2008. Övriga modeller i modellutbudet är Volvo XC70, Volvo XC90, S40, S60, S80, C30 C70, V50 och V70. Sedan 1999 är Volvo Personvagnar ett helägt dotterbolag till Ford Motor Company, en av världens största biltillverkare.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.236