23948sdkhjf

Danska metall- och maskinindustrin i växt

I vårt grannland Danmark hotar krisen de flesta branscher – men metall- och maskinindustrin har framgång och ser ljust på framtiden.
Danmark: Den ekonomiska krisen ligger som ett hot, bankerna stänger eller fusionerar, byggbranschen och fastighetsbranschen klagar – men metall- och maskinindustrin är fortfarande optimistisk.

Det är inte bara omsättningen och vinsten i danska metall- och maskinföretag som växer, utan också faktisk produktion. Det visar en kvartalsanalys från Dansk Industri.

Efter två första kvartal som såg mindre positiva ut så har utvecklingen vänt. Växten finns i traditionella metalljobb såsom smide, pressning och valsning. Relativt enkla tillverkningsprocesser som egentligen skulle kunna läggas ut till låglönsländer, men danska underleverantörer är både duktiga, flexibla och snabba när det gäller att leverera kvalitetsprodukter.

Omsättningen under årets första sju månader visade en stigning på 6,1 procent jämför med samma period i fjol. DE flesta underleverantörer levererar till stora exportföretag och reellt exporteras 80-90 procent av produkterna.

Den största hindringen för ytterligare växt är bristen på kvalificerad arbetskraft. Vart tolfte företag upplever att detta är ett problem. Orderstocken ligger över normal nivå och förväntningarna när det gäller framtida order är positiv.

Källa: Erhvervsbladet (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078