23948sdkhjf

Hyundai Santa Fe bensin/elhybrid

Hyundai Santa Fe bensin/elhybrid blir miljömässigt en höjdpunkt på den internationella bilmässan i Paris...
Hyundai Bilar AB

Hyundai Santa Fe bensin/elhybrid

Hyundai Santa Fe bensin/elhybrid blir miljömässigt en höjdpunkt på den internationella bilmässan i Paris. Bilen markerar Hyundais tekniska kompetens och företagets engagemang när det gäller att minska koldioxidutsläppen.

Form och funktion känns igen från Hyundai Santa Fe, men under motorhuven är det en helt annan bil. Hyundais tekniker har utvecklat ett eget parallellt arbetande hybridsystem. Där arbetar en 2,4 liters bensinmotor tillsammans med en elmotor på 30 kW och en sexväxlad automatlåda. Resultatet av samarbetet är maximerad bränsleekonomi och avsevärt minskade utsläpp av koldioxid. Systemet kan även utnyttjas som generator för att återvinna elektrisk energi till bilens batterier. Denna teknik blir grunden för alla kommande hybridfordon från Hyundai.

Avancerad hybridteknik
Bensin/elhybriden har utvecklats vid Namyang Research & Development Center i Korea. Tekniken minskar utsläppen av koldioxid till endast 148 gram/km i blandad körning, och förbrukningen stannar på 6,2 liter/100 km. Att man inte kompromissat med fartresurserna framgår av att toppfarten är 170 km/tim och acceleration 0-100 km/tim 10,6 sekunder.

För att minska bränsleförbrukningen har alla väsentliga delar i drivlina och kylsystem optimerats med sikte på minskad friktion. I förbränningsmotorn används till exempel lågfriktionsolja. När fordonet stannar, kanske vid rött ljus, stänger motorstyrningen automatiskt av förbränningsmotorn så att både förbrukning och utsläpp minskar till noll. När gaspedalen trycks ned startar motorn igen med hjälp av ISG (Integrated Starter Generator). Motorstyrningen som kontrollerar insprutningstryck, tändningstider och avgasåtercirkulation har finslipats för att ytterligare reducera bensinförbrukningen.

Den senaste generationen el-servo minskar ytterligare kraftförluster i styrningen. Däcken har extra lågt rullmotstånd för att bättra på bränsleekonomin ännu mer.

Elmotorn är på 30 kW med ett högsta vridmoment på 205 Nm. I den sexväxlade automatlådan har de tre högsta växlarna gjorts "längre" för att bensinmotorn ska kunna arbeta med lägre varvtal, vilket i sin tur minskar förbrukningen. Elektrisk energi lagras i ett återladdningsbart litiumpolymerbatteri (Li-Poly) på 5,3 Ah/270 V. Denna batterityp har viktiga fördelar gentemot litiumjonbatteriet, till exempel högre energiinnehåll och lägre tillverkningskostnad. Li-Poly är tåligare mot fysisk åverkan och kan återladdas fler gånger än ett litiumjonbatteri innan lagringskapaciteten börjar avta.

Gedigen erfarenhet av miljöbilar
Försäljningen av Hyundais första hybridbil börjar i juli 2009, till en början bara på den koreanska hemmamarknaden under namnet Avante Elantra LPI Hybrid. Det är världens första elhybridbil som körs på bränslet LPG, alltså motorgas, och även den första med Li-Poly-batterier.

Hyundai gjorde sin första elhybridbil redan 1995 när Framtidens Gröna Fordon avtäcktes på bilmässan i Seoul. 1999 ställde man ut en Elantra elhybrid (HEV) och år 2000 var det dags för Accent HEV. Båda dessa hade parallellt arbetande hybridsystem samt ISG.

Serietillverkning av hybridfordon i liten skala inleddes 2004, när 50 exemplar av gas/elhybriden Getz (i Korea kallad Click) levererades till koreanska regeringsorgan. Det var så kallade lätthybrider med elmotorer på 12 kW och nickelmetallbatterier. 2005 kompletterades den statliga koreanska hybridbilsparken med ytterligare 350 fordon som följdes av 730 år 2006 och 1 682 under år 2007.

Ny typ av panoramatak
Santa Fe som hybrid har ett tredelat panoramasoltak av helt ny typ - Magna Car Top. Det rörliga taket har ett UV-filter som minskar och skyddar mot solens hetta utan att det påverkar insläppet av ljus. Här finns även en skuggande skärm för att skydda mot starkt solsken.

Hyundai Motors Corporation bildades 1967 och är idag världens femte största biltillverkare. Antalet anställda uppgår idag till 75.000 anställda världen över. Hyundais bilmodeller säljs i 193 länder via 6000 återförsäljare. Mer information finns att på www.hyundai-motor.com

Hälsningar
Ann Sundfeldt, Hyundai Bilar AB, tel: 08-50605031, ann.sundfeldt@hyundai.se
Alla våra pressreleaser finner du på www.hyundaipress.nu

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094