23948sdkhjf

Sjöormarna producerar ström

Världens första kommersiella vågkraftanläggning utanför Portugals kust producerar nu ström till 1 500 hushåll.
Det har i åratal varit en teknisk fantasi att vågkraft skulle kunna täcka upp till 10 procent af det nationella elbehovet. I måndag blev det verklighet när världens första kommersiella vågkraftverk började generera ström till elnätet utanför Portugals kust.

Projektet producerar just nu 2,25 MW ström, tillräckligt för 1 500 hushåll, men har potential till att tiodubbla kapaciteten inom få år.
Utrustningen består av tre markanta ”sjöormar” som är sammansatta av cylindriska sektioner och förankrade till havsbotten. De ligger fem kilometer utanför Portugals nordkust. Det skotska företaget som står bakom vågkraftsanläggningen planerar att utvidga aktiviteterna till ännu mer lovande områden längs den europeiska västkusten.

Havskraft har större potential än vindkraft eftersom vatten är 850 gånger mer kompakt än vind och därför innehåller mer energi. Vågor är tidvatten är också mer förutsägbara än vindarna.

Nackdelen är att vågorna slår på utrustningen och får det att korrodera, och man måste använda dyra undervattensledningar för att få strömmen in till land.

Källa: Ingeniøren (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093