23948sdkhjf

Tre nya elbilar från Chrysler

På bara ett år har Chrysler LCC utvecklat tre olika elbilar - en av dessa kommer att finnas på marknaden redan 2010.
Chrysler LLC fick bilvärlden i gungning när man i direktsänd amerikansk TV visade fram inte mindre än tre nya el-bilar - en Dodge, en Jeep och en Chrysler . Alla ämnade för produktion!

- Vi kommer att ha en av dessa bilar på marknaden redan 2010, säger man från företaget.

Chrysler LLC visade upp ett kraftfullt steg in i framtiden. Inte mindre än tre olika el-bilar visades upp för en bilvärld som togs mer eller mindre på sängen. Alla är utvecklade av företagets ENVI avdelning som bildades för mindre än ett år sedan!

- Vi bildade ENVI för att snabbt ta fram el-bilar för hela Chrysler, och man har överträffat alla förväntningar säger Chryslers Vice Ordförande Tom La Sorda.

- Alla de tre modellerna är tänkta för produktion, säger man från företaget.

- En av dem kommer att finnas på USA-marknaden redan 2010 och strax därefter i Europa. Men vilken det blir är ännu inte bestämt.

Redan under 2009 kommer ett 100-tal av de nya bilarna att testas i daglig trafik för amerikanska myndigheter och företag.

De tre nya bilarna har det gemensamt att de alla kan köras helt och hållet utsläppsfritt och helt drivs med el-motorer. Jeep och Chrysler modellerna är dock ´´Räckviddsförlängda´´ vilket betyder att de vid sidan av el-motorn även har en liten bensinmotor som laddar batterierna om man kör längre än de sex mil som en laddning räcker.

Dodge modellen är helt och hållet el-driven och har en räckvidd på ca 24 mil.

Alla bilarna har prestanda som är lika bra eller bättre än, dagens motsvarigheter med förbränningsmotor.

- 80% av de amerikanska bilisterna kör mindre än 6 mil per dag säger Frank Klegon, produkutvecklingschef på Chrysler.

- El-bilar ger de allra flesta en möjlighet att ta ett socialt ansvar, minska oljeberoendet och sänka sina bilkostnader.

Dodge EV bygger på samma tanke som den Dodge Zeo som visades vid årets Detroit-mässa. Här kommer alla fördomar om elbilar på skam.

Med en 268 hästkrafters motor tar sig denna 2-sitsiga bakhjulsdrivna sportbil från 0-100 på under 5 sekunder! Vridmomentet på 650 Nm kommer med en gång och toppfarten ligger på ca 195 km/tim. Den som vill testa som Dodge EV på stripen får 400 meters tider på ca 13 sekunder.

Räckvidden på Dodge EV kommer att vara ca 25-30 mil på en laddning. Att ladda 26 kWh Litium-jon batteriet fullt kommer att ta ca 4 timmar.

Se bilarna här!

Källa: Chrysler
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109