23948sdkhjf

Volvo störst på miljöbilar

Volvo säljer flest miljöbilar i Sverige, och bidrar därmed till att minska koldioxidutsläppen med 120.000 ton per år...
Volvo störst på miljöbilar

Volvo säljer flest miljöbilar i Sverige, och bidrar därmed till att minska koldioxidutsläppen med 120.000 ton per år. Volvo lanserar nu inte mindre än fem nya miljöbilsmodeller, däribland nya flexifuelturbon 2.5FT på V70/S80.

De senaste fyra åren har det skett en dramatisk omställning i vad den svenska Volvokunden väljer för bil. I dag är närmare 90 procent av de bilar Volvo Personbilar Sverige säljer antingen en flexifuel eller en dieseldriven bil. Drygt tio procent är bensindrivna. För fyra år sedan var siffrorna omvända.

Jämfört med första halvåret förra året har Volvos miljöbilsförsäljning ökat med 134 procent enligt Bil Swedens statistik. Marknaden som helhet har en ökning på 89 procent. Volvo leder med en marknadsandel för miljöbilar på 25 procent.

En dieselbil har runt 20 procent mindre klimatpåverkan än motsvarande bensinmodell och en flexifuel som drivs av bioetanol har cirka 65 procent lägre klimatpåverkan än bensin, enligt Naturvårdsverkets senaste beräkningar på dagens svenska mix av E85 (bioetanolbränsle).

- Om vi beaktar hela bränslets livscykel och tittar på nettotillskottet av koldioxid (CO2), så innebär det att hela Volvos flexifuel-range ligger väl under 100 gram CO2 per km och här har vi drygt 40 procent av vår försäljning, säger Anders Wahlén, miljötalesman på Volvo Personbilar Sverige.

Minskningen består dels av det faktum att flexifuelbilars nettoutsläpp av koldioxid i sig självt är betydligt lägre, dels att Volvo Personbilar Sverige kompenserar kvarvarande utsläpp motsvarande 4 500 mils körning med kvalitetssäkrade, så kallade CDM-projekt enligt FNs reglemente – dessutom med Gold Standard status, som 50-talet miljöorganisationer står bakom.

Enligt Naturvårdsverkets siffror släpper varje svensk ut cirka 5,7 ton koldioxid per år (2006). Naturvårdsverket räknar med 65 procents reduktion vid körning på E85 och att 90 procent av körningen görs på E85. Vi har räknat med att våra flexifuelbilar ersätter motsvarande Volvo bensinbilar. Den minskning på runt 120 000 ton som miljöbilarna inklusive klimatneutraliseringen svarar för motsvarar ungefär vad de drygt 20 000 invånarna i en stad av Visbys storlek släpper ut på ett år.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111