23948sdkhjf

Volvon som drar under 0,5 liter milen

Håll utkik efter DRIVe – Volvon som drar under 0,5 liter milen...
Håll utkik efter DRIVe – Volvon som drar under 0,5 liter milen

Från och med årsskiftet börjar tillverkningen av Volvos DRIVe-bilar, som utmärker sig genom att ha ett CO-utsläpp på under 120 g CO2/km, samt genom att dra extremt lite bränsle, under halvlitern per mil! Alla DRIVe-modeller är märkta med emblemet DRIVe, som signalerar särskilt goda miljöegenskaper.

DRIVe-bilarna är baserade på den Volvo C30 konceptbil som visades på Frankfurtmässan i oktober 2007. De åtgärder för minskade CO2-utsläpp som presenterades då, kommer att finnas i Volvo C30, S40 och V50.

- Vi vill visa att låg bränsleförbrukning och låga CO2-värden inte bara är förbehållet mindre dieselbilar. Genom att erbjuda Volvo V50 med utsläpp under 120 g CO2/km, ger vi möjligheten också för familjer och andra med behov av extra utrymme att göra ett aktivt miljöval, säger man på Volvo Personvagnar.

Volvos DRIVe-bilar är alla certifierade enligt europeisk NEDC-standard (New European Driving Cycle. Volvo C30 har dessutom utmärkt sig i ECO-test, som innebär ännu mer omfattande mätningar av personbilars CO2- och partikelutsläpp.

Graderingen sker med hjälp av stjärnor och poäng, på liknande sätt som EuroNCAP inom säkerhetsområdet. Den oberoende ECO-testmätningen placerar Volvo C30 i topp i sin storleksklass, med fyra stjärnor och 76 poäng i den samlade bedömningen av bilens totala miljöprestanda.

Sänkningen av förbrukningen och CO2-utsläppen har skett genom att noggrant analysera bilarnas totala potential för en effektivare, snålare framdrivning. Bilarna har sedan optimerats inom fyra områden: minskat luftmotstånd, lägre rullmotstånd, högre utväxling samt effektivare drivlina.

- Att byta växellådsolja ger oss 0,75 procents minskad förbrukning. Lågfriktionsdäcken sparar in ytterligare två procent. Var och en kan åtgärderna verka blygsamma, men det viktiga är att se till helheten. Tillsammans innebär alla små justeringar att vi lyckats nå vårt mål och komma under 120 g/km för samtliga tre bilar. Utan att inkräkta på vare sig köregenskaper eller komfort, vilket var ett viktigt krav, säger Magnus Jonsson, Senior Vice President, Research & Development at Volvo Cars.

Mer om DRIVe kommer inom kort. Håll ögonen öppna!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.162