23948sdkhjf

Utsläppshandeln hotar aluminium- och stålindustrier

Aluminiumindustrin och varmvalsverk tillhör dem som drabbas hårdast av handel med utsläppsrätter. Resultatet framkommer av en analys från EU-kommissionen.
En analys från EU-kommissionen visar vilka energiintensiva industribranscher som handel på utsläppsrätter skadar mest. Aluminiumindustrin och varmvalsverk tillhör dem som drabbas hårdast.

EU analyserar just nu vilka industrier som kanske kan behöva gratis utsläppsrätter eller annat stöd inför nästa handelsrunda som startar 2013. Dyra utsläppsrätter riskerar att leda till att de europeiska företagen slås ut av företag utanför EU, utan restriktioner på utsläpp. Det leder i förlängningen till ökade utsläpp, så kallat koldioxidläckage.

I en första analys har kommissionen kommit fram till att tillverkar av aluminium direkt från råvara, och inte återvunnen, och varmvalsverk är extra utsatta för konkurrens.

Hur EU ska hantera resultatet av analysen är inte fastställt, och det är inte säkert i dagsläget att nämnda industrier kan få gratis utsläppsrätter.

Källa:Processnet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125