23948sdkhjf

Fullspäckad forskningsfest på fredag 26 september

Upptäck, utforska, experimentera, tävla och fika med forskare! Den 26 september firas ForskarFredag i 18 svenska städer och runt om i Europa. I Trollhättan...
Högskolan Väst

Fullspäckad forskningsfest på fredag - ForskarFredag Trollhättan
2008-09-23 16:43

PRESSINBJUDAN FRÅN HÖGSKOLAN VÄST OCH INNOVATUM SCIENCE CENTER:

Upptäck, utforska, experimentera, tävla och fika med forskare! Den 26 september firas ForskarFredag i 18 svenska städer och runt om i Europa. I Trollhättan blir det bland annat ett spektrum av öppna föreläsningar på Högskolan Väst och Innovatum Science Center, teaterföreställning, fredagsmys med doktorander, prova på-aktiviteter på Oden med mera.

Runt om i Sverige erbjuds sammantaget hundratals aktiviteter, alla gratis. Målgruppen är den breda allmänheten, särskilt barn och ungdomar.

- Vi vill inbjuda till möten med forskare på oväntade, inspirerande och roliga sätt. Syftet är att visa att forskning berör alla i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

EU-kommissionen har utlyst den 26 september till Researchers Night. Forskningsfesten firas på över 200 orter i 28 europeiska länder. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och anordnas i Borås, Gävle, Göteborg, Härnösand, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Visby, Örebro och Östersund.

I Trollhättan erbjuds ett brett utbud av öppna föreläsningar där forskare på ett populärt sätt presenterar intressant kunskap mellan klockan 10 och 13:30. Vad sägs om "Varför ska man simulera en hiss?", "Bo på månen - vem, hur och varför?" och "Galna vetenskapsmän genom tiderna"? Flera hundra gymnasieelever från närområdet har hörsammat inbjudan och kommer att ta del av programmet.

Vissa programpunkter hålls på Högskolan Väst, andra på Innovatum Science Center. På affärshuset Oden är Innovatum Science Center på plats och erbjuder vetenskapliga prova-på-aktiviteter under fredagseftermiddagen. Alla programpunkter är öppna för allmänheten.

- Årets program är brett och spännande! Det är viktigt att allmänheten får ta del av den kunskap som produceras inom forskarsamhället. Med vårt deltagande i ForskarFredag tar Trollhättan plats i ett europeiskt populärvetenskapligt sammanhang, och det för tredje året i rad, säger Peeter Päts, docent och forskningskoordinator vid Högskolan Väst samt projektledare för ForskarFredag i Trollhättan.

På ForskarFredags gemensamma kampanjsajt Klimatklicket kan man ge klimatsmarta löften, till exempel att äta mindre nötkött eller att duscha kortare tid. För varje löfte som klickas för, summeras mängden koldioxid som sparas. De som sparar mest vinner klimatsmarta priser.

ForskarFredag-arrangörer är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. De svenska evenemangen stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA. Till evenemanget i Trollhättan ger även Västra Götalandsregionen stöd.

Program, pressbilder och mer information finns på www.forskarfredag.se .


Kontakta gärna:
Peeter Päts, projektledare ForskarFredag Trollhättan, tel 0520-22 33 51 alt. 0733-97 51 89, peeter.pats@hv.se

Anders Sahlman, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-734 07 85, anders@v-a.se

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet - särskilt unga - och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se

Pressinbjudan lämnad av Lena Lindhé, presschef Högskolan Väst, tel 0733-975104
Mer info: www.hv.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109