23948sdkhjf

Nu är tidskapseln ingjuten

Markbygden: Första murspadtaget i ett av Europas största industriprojekt togs av näringsminister Maud Olofsson idag. Nu är tidskapseln ingjuten.
Tomas Riklund AB

Första murspadtaget i ett av Europas största industriprojekt togs av näringsminister Maud Olofsson idag. Nu är tidskapseln ingjuten.

Sveriges Näringsminister Maud Olofsson tillsammans med Svevinds VD Wolfgang Kropp och Enercons Production Director Claus Peters höll i premiärmurspaden.

Markbygden, väster om Piteå, kallas ibland Sveriges bästa vindkraftsfyndighet och där etableras nu jättevindkraftsparken. Markbygden Vind AB är det företag som står bakom denna jättesatsning. Markbygden Vind AB ägs till 75 % av Svevind AB och resterande 25 % av tyska industrijätten Enercon. Första delen av bygget innefattar ett pilotprojekt med 12 verk som installeras i den del av Markbygden som kallas Dragaliden.
Samarbetet mellan de två bolagen garanterar leveransen av de 1101 vindkraftsmaskiner som tillsammans ska producera totalt 8- 12 TWh. Detta motsvarar energikonsumtionen i ca 2 milj. villor (Exkl. uppvärmning) eller om man så vill ca 50 % av Sveriges totala mål för vindkraftsproduktion. Projektet beräknas pågå fram till slutet av 2020.
-För oss i vindkraftbranschen känns det här naturligtvis jättebra. Äntligen är vi igång och uppbyggnaden av vindbaserad energiproduktion i Sverige får en riktig knuff framåt, konstaterar Wolfgang Kropp som är huvudägare i och VD för Svevind AB och får medhåll av Claus Peters från Enercon.

Piteås kommunalråd Peter Roslund fanns med på plats och konstaterade
- Detta är en milstolpe i Piteås och regionens historia. Vi har ett väldigt bra samarbete med inblandade parter och som vi ser detta idag så kommer de 1101 verken att påverka Piteås och Sveriges framtid på ett positivt sätt. Piteå står idag värd för en rad olika energiprojekt och totalt ser vi en stark framtid som energistad. Norra Sverige har ju en viss tradition när det gäller att vara energileverantörer.

För mer information kontakta:
Mikael Kyrk, Operativ Chef Svevind AB 070-332 07 93, mikael.kyrk@svevind.se

Wolfgang Kropp, CEO Svevind AB wolfgang.kropp@svevind.de

Claes Jeppsson Enercon 040-630 46 83 claes.jeppsson@enercon.de

Press/media information:

Tomas Riklund, TRAB 070-675 11 33

tomas@riklund.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111