23948sdkhjf

Återvinning av vingar

Vad gör vi med alla vindkraftverken när de blir för gamla och ska tas ner? Refiber har hittat ett smart sätt att återvinna gamla vingar.
Vindkraftverk sätts upp i stor skala just nu, men hur man ska behandla alla dessa vindkraftverk när de en dag är slutanvända och måste plockas ner?

Det danska företaget Refiber har genom försök kommit fram till att vingarna, som består av kompositmaterial (glasfiber), kan användas som till ex. isoleringsmaterial i hus.

Ugn på 600 grader ger nya material
Refiber har uppfunnit en förgasningsprocess som de har fått patent på. Kompositmaterial så storlek med en hand hälls in i en roterande pyrolysugn med en temperatur på 600 grader. Pyrolysgasen som utvecklas används till produktion av el och värme.
Ut ur ugnen kommer ett rent fibermaterial som blandas med två procent plastfiber för att tillverka isoleringsmattor. När man värmer upp plastfibrerna blir de flytande och funderar som lim mellan glasfibrerna.

Enligt Erik Grove-Nielsen, vd på Refiber , är processen inte speciellt energikrävande och materialet skärs ner av den så kallad scredder som man också använder till att skära upp bilar med.

Källa: Ingeniøren (DK)
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.125