23948sdkhjf

Toyota investerar 750 miljoner kronor i Europeiskt testcenter

Toyota nära nog fördubblar nu sina investeringar i forskning och utveckling i Europa.
I ett första steg satsas drygt 750 miljoner kronor på företagets teknikcentrum i Zaventem strax utanför Bryssel. Bland annat byggs en helt ny testbana och verkstadsytan utökas med ytterligare 12000 m2.

Satsningen i Belgien innebär att Toyota nu kan lägga ännu större resurser i Europa på utvecklingen av nya modeller och säkerställa att de är väl anpassade till europeiska förhållanden. Redan den kommande generationen av Toyota Avensis, som visas för första gången på bilsalongen i Paris i oktober i år, har utvecklats från grunden i Europa för den europeiska marknaden och kommer också att tillverkas i Europa.

Testbanan blir 1,3 km lång och får tre filer med vägbeläggningar som motsvarar olika typer av europeiska vägförhållanden. Det ger möjlighet att testa nya bilmodeller under realistiska förhållanden men med full säkerhet.

Som ett led i Toyotas strävan att minska miljöpåverkan kommer om- och tillbyggnaderna att ske på ett så miljöriktigt sätt som möjligt. T ex kommer 80 procent av rivningsmaterialet att återanvändas på platsen, vilket väsentligt minskar trafiken i området under byggtiden. Toyota undersöker också möjligheterna att utnyttja geotermisk energi och solceller för att begränsa centrets användning av fossila bränslen.

Toyota har funnits på den europeiska marknaden i 45 år och har idag 80000 medarbetare och nio fabriker i Europa. Förutom produktionsanläggningarna finns även bland annat en komplett designavdelning i södra Frankrike.
I och med satsningarna i teknikcentret i Bryssel har Toyota investerat omkring två miljarder kronor i forskning och utveckling i Europa.

Information från Toyota Sweden AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109