23948sdkhjf

Vindkraftverk av bambus?

Danska DTU ska undersöka om man kan tillverka vingar till vindkraftverk av bambus.
Danska Risö DTU – som jobbar med forskning i förnybar energi – ska försöka besvara frågan om man kan tillverka vindkraftsvingar av bambus.

Risö DTU har jobbat med utveckling av naturfibrer till vindkraftsvingar ett par år och de jobbar nu på en konceptvinge som ska vara färdig om ett par år. Projektet är ett samarbete med kinesiska ICBR (International Centre for Bamboo and Rattan).

Risö DTU och IDBR har ingått ett samarbete som betyder att Risö ska testa och verifiera bambusmaterialet och därefter presentera det för olika tillverkare. IDBR ska utveckla teknologi för tillverkning av vingarna.

Man har valt bambus som material för att det är ideellt till ändamålet på många sätt. Det är lätt, billigt, starkt och växer i områden i världen där arbetskraften är billig och där man har ett stort behov av arbete och förnybar energi.

Vingarna ska i första hand tillverkas av bambussträngar som binds ihop av epoxy, men målet är att kunna ersätta syntentisk epoxy med ett biobaserat lim.

Enligt Poul Bröndsted från DTU kommer man löpande att kunna följa med i forskningens resultat:

- Alla resultat kommer att publiceras öppet en gång om året. Vi kommer inte att reservera våra kunskaper åt ett bestämt företag, upplyser Poul Bröndsted.

Källa: www.risoe.dk


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11