23948sdkhjf

Nytt från Volvo Personbilar

Nya C30, S40 och V50 1.6 D DRIVe med CO2-utsläpp på 115 och 118 g/km.
Volvo Personbilar Sverige Aktiebolag

Nya C30, S40 och V50 1.6 D DRIVe med CO2-utsläpp på 115 och 118 g/km

Vid Paris Motor Show i början av oktober presenterar Volvo Personvagnar nya dieselvarianter av Volvo C30, S40 och V50 med en bränsleförbrukning på 4,4 l/100 km (C30) och 4,5 l/100 km (S40 och V50).
De motsvarande CO2-siffrorna är 115 respektive 118 g/km - vilket innebär att Volvo C30 och V50 är bäst i sina segment när det gäller koldioxidutsläpp.

Alla tre modellerna är försedda med unika detaljer för låg förbrukning och märkta med emblemet DRIVe, som signalerar särskilt goda miljöegenskaper.

DRIVe-bilarna är baserade på den Volvo C30 konceptbil som visades på Frankfurtmässan i oktober 2007. De åtgärder för minskade C02-utsläpp som presenterades då, finns alltså redan nu realiserade i Volvo C30, S40 och V50. Tillverkningen av de tre DRIVe-modellerna startar vid årsskiftet.

- Vi vill visa att låga CO2-värden inte bara är förbehållet mindre dieselbilar. Genom att erbjuda Volvo V50 med utsläpp under 120 g CO2/km, ger vi möjligheten också för familjer och andra med behov av extra utrymme att göra ett aktivt miljöval, säger Volvo Personvagnars VD Fredrik Arp.

Helhetssyn på miljöprestanda
Sänkningen av förbrukningen och CO2-utsläppen har skett genom att noggrant analysera bilarnas totala potential för en effektivare, snålare framdrivning. Bilarna har sedan optimerats inom fyra områden:
Minskat luftmotstånd:
• Minskad chassihöjd med ca 10 mm. Samma komfortsättning som standardbilen.
• Spoiler fram, samma som T5-versionen (S40 och V50).
• Täckt grill. Bakom den karakteristiska Volvogrillen sitter en vindavvisande panel för bättre aerodynamik i motorrummet.
• Vindavvisare framför framhjulen.
• Aerodynamiskt optimerade Libra-fälgar i specialdesign.
• Underredspaneler för effektivare luftströmning också under bilen (C30).
• Unik bakre spoiler (C30). S40 samma spoiler som versionerna T5 och D5.
• Ny bakre stötfångare (C30).
Lägre rullmotstånd:
• Samtliga bilar är standardutrustade med en ny generation lågfriktionsdäck från Michelin.
Högre utväxling:
• Växellåda med justerad utväxling på tredje, fjärde och femte växeln.
Effektivare drivlina:
• Optimerad motorkylning, motorstyrning och styrservo.
• Ny växellådsolja med lägre friktion.
• Växelindikator i informationsdisplayen.

- Att byta växellådsolja ger oss 0,75 procents minskad förbrukning. Lågfriktionsdäcken sparar in ytterligare två procent. Var och en kan åtgärderna verka blygsamma, men det viktiga är att se till helheten. Tillsammans innebär alla små justeringar att vi lyckats nå vårt mål och komma under 120 g/km för samtliga tre bilar. Utan att inkräkta på vare sig köregenskaper eller komfort, vilket var ett viktigt krav, säger Magnus Jonsson, Senior Vice President, Research & Development at Volvo Cars.

Volvo C30 bäst i ECO-test
Volvos DRIVe-bilar är alla certifierade enligt europeisk NEDC-standard. Volvo C30 har dessutom utmärkt sig i ECO-test, som innebär ännu mer omfattande mätningar av personbilars CO2- och partikelutsläpp. Graderingen sker med hjälp av stjärnor och poäng, på liknande sätt som EuroNCAP inom säkerhetsområdet. Den oberoende ECO-testmätningen placerar Volvo C30 i topp i sin storleksklass, med fyra stjärnor och 76 poäng i den samlade bedömningen av bilens totala miljöprestanda.

Fördelar för miljö och ekonomi
Att sänka förbrukningen och komma under utsläppsgränsen 120 g C02/km innebär många fördelar. Både för miljön och för köparens ekonomi. Genom de lägre koldioxidutsläppen (C02), minskas bilarnas bidrag till den globala uppvärmningen. Samtliga nya dieselbilar från Volvo är dessutom utrustade med ett underhållsfritt partikelfilter som fångar upp cirka 95 procent av sotpartiklarna.
Bilarnas goda miljöprestanda medför att ägaren kan tillgodoräkna sig ekonomiska incitament i form av subventioner i många Europeiska länder. Till exempel genom att en miljöpremie betalas ut, att bilen beläggs med lägre skatt, eller andra, liknande former av ekonomisk uppmuntran. Subventionerna i kombination med lägre bränslekostnader väntas göra Volvos DRIVe-bilar till ett attraktivt alternativ för många kunder.

Säljs i hela Europa
- Vi kommer att erbjuda våra dieseldrivna DRIVe-bilar i hela Europa. Även i länder som idag inte erbjuder några ekonomiska förmåner. Vi gör det för att vi vill ge alla möjligheten att välja ett miljöalternativ från Volvo. För oss är det fråga om mer än kortsiktig försäljning. Det handlar också om en markering från Volvos sida av hur starkt vi prioriterar miljöegenskaperna i vårt produktprogram, både idag och inför framtiden, säger Fredrik Arp.
Volvo Personvagnar beräknar sälja över 20 000 dieseldrivna DRIVe-bilar nästa år i Europa. Fördelningen väntas bli relativt jämnt spridd över regionen, med Frankrike, Sverige, och Spanien som försäljningstoppar. Anledningen är de extra förmånliga villkor som erbjuds konsumenterna i dessa länder.

Bredaste miljöbilsprogrammet
Förutom de tre dieseldrivna DRIVe-bilarna erbjuder Volvo också ett omfattande Flexifuel-program, som innehåller fem modeller och tre olika bioetanolmotorer. Sammantaget innebär det att Volvo Personvagnar idag erbjuder marknadens bredaste utbud av miljöbilar.
Volvo Personvagnar bedriver också en intensiv forskning inom hybridteknik och framtida alternativa bränslen. Den uppmärksammade plug-in hybriden Volvo ReCharge Concept och Ford Motor Companys beslut att etablera sitt Europeiska hybridcenter i Volvos hemstad Göteborg, visar tydligt på den miljötekniska potential som finns inom företaget.

Mediainformation Modeller: C30, S40, V50
Koncept: ej tillgängligt
Modellår: 2009
Kategorier: Bilmässor, Miljö


Beskrivningar och fakta i detta pressmaterial avser Volvo Personbilar Sverige AB:s nationella modellurval. Den utrustning som anges kan vara extrautrustning. Fordonsspecifikationerna kan skilja sig åt mellan olika länder och kan ändras utan föregående varning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.752