23948sdkhjf

Väderstad-Verkens grundare har avlidit

Rune Stark, entreprenör, innovatör och grundare av jordbruksmaskinföretaget Väderstad-Verken, avled i lördags vid en ålder av 87 år.
Rune Stark, entreprenör, innovatör och grundare av jordbruksmaskinföretaget Väderstad-Verken, avled i lördags vid en ålder av 87 år.

I början av 60-talet fick lantbrukaren Rune Stark en idé till hur han kunde bruka sin lerjord på ett effektivt sätt. Idén blev grunden till Väderstad-Verken som idag är ett av Europas ledande företag inom jordbearbetning och sådd som sysselsätter omkring 800 personer i 12 länder.

Rune fick glädjen att se den lilla firma, som han och hans hustru Siw startade tillsammans, växa, utvecklas, byggas ut och byggas om i flera omgångar. Idag omsätter företaget cirka två miljarder och säljer sina produkter i 35 länder i fyra världsdelar. Fortfarande sker all tillverkning i det lilla östgötska samhället Väderstad. Väderstad-Verken drivs fortfarande som ett familjeföretag och samtliga av Rune och hans hustru Siws barn arbetar inom företaget. Christina är vd, Crister arbetande styrelseordförande, Andreas produktionschef och Bo försäljningschef. Rune var själv vd i företaget fram till i början på 1980-talet, då han lämnade över till Crister som ledde företaget i 25 år tills han i maj i år lämnade vidare vd-posten till Christina.

Lantbrukets och lantbrukarnas välgång och framgång var Rune Starks största intresse livet igenom. Han var själv lantbrukare i 60 år och verksam ända tills för några månader sedan.
Att ta vara på det konstruktiva, det hållbara eller det rejäla, som Rune uttryckte det, präglade hans liv och arbete i kombination med optimism och framsynthet. Rune Stark gjorde visioner till verklighet.

Information från Väderstad-Verken

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157