23948sdkhjf

Nytt från SSAB

Stål för snäva bockningsradier. Docol Roll är den senaste milstolpen i SSAB:s sortiment av ultrahöghållfasta stål.
Docol Roll är den senaste milstolpen i SSAB:s sortiment av ultrahöghållfasta stål. Det nya materialet kommer att erbjudas i två hållfasthetsklasser och är ett rullformningsstål för mycket snäva bockningsradier. Docol Roll presenteras på industrimässan Euroblech 2008 som pågår 21-25 oktober i Hannover.

Det nya stålet kännetecknas av att det kombinerar hög sträckgräns med hög måttstabilitet hos de färdiga profilerna. Docol Roll är framtaget för att möta ökad efterfrågan på rullformningsstål där snäva bockningsradier blir allt viktigare. Detta är ett tvåfasstål som har en noggrant styrd balans mellan ferrit och martensit som är två hårdhetskomponenter i stålet. Egenskaperna ges via en särskild glödgningsprocess. Processen bidrar även till att stålets sträckgräns flyttas mycket nära dess brottgräns.

Fördel fordon
Docol Roll som färdigformad profil har hög måttstabilitet och passar utmärkt för svetsning. Det går att ta fram komplexa konstruktioner som klarar mycket höga belastningar. Stålet är rent med en homogen mikrostruktur, vilket bidrar till den goda formbarheten. Materialet är väl lämpat för komponenter i avancerade mekaniska konstruktioner som till exempel fordon där man ofta kräver måttstabila, släta profiler som klarar att stå emot böjande och vridande krafter utan att deformeras.
– Kombinationen hög hållfasthet och snäva bockningsradier är en viktig fördel när man ska tillverka produkter med höga krav på geometrisk stabilitet, förklarar Karl-Inge Nilsson, utvecklingschef för kallformade och metallbelagda produkter på SSAB.

Senaste trenderna
SSAB:s utvecklingsarbete har skett i nära samarbete med olika profiltillverkare. Samarbetet har bland annat bidragit till att definiera de produktegenskaper som den färdiga produkten uppfyller.
– Som ledande tillverkare av avancerade höghållfasta stål lägger vi stor vikt vid den fortlöpande dialogen med användare, leverantörer och andra aktörer på marknaden. Det gör att vi tidigt kan fånga upp signaler och trender och styra vår produktutveckling, säger Anke Meyer, vice chef Marknadskommunikation vid SSAB Tunnplåt.

Stort intresse
Att Docol Roll ligger rätt i tiden bekräftas bland annat av en av världens största leverantörer till bilindustrin, Johnson Controls. Där används redan stålet i tillverkningen av stolsskenor i Sydkorea.
Bilindustrin har generellt visat stort intresse för det nya stålet under utvecklingsarbetet där omfattande tester genomförts löpande.

SSAB väntar därför ett stort intresse för Docol Roll.
– Rullformning växer, berättar Magdalena Nillius, produktchef för kallformade produkter på SSAB. Metoden är kostnadseffektiv, särskilt i stora serier, och bidrar till att kassationerna minskar. En fördel är också att man kan lägga in flera bearbetningssteg efter formningen på samma produktionslinje.

Bilindustrin är längst framme när det gäller rullformning och allt fler profiltillverkare lägger om sina produktionsprocesser. Även inom bygg-, elektronik- och möbelindustri går trenden mot tunnare profiler med bevarad hållfasthet.

SSAB kommer att kunna tillhandahålla rullar, band och plåt från sitt provningslager. Även det varmförzinkade stålet Dogal Roll – en elförzinkad version av Docol Roll – kommer att finnas att beställa från provningslager. Alla stålen tillverkas vid SSAB:s stålverk i Borlänge.

Högupplösta bilder kan hämtas under rubriken Media på www.ssabtunnplat.com .

SSAB är en global nischproducent av höghållfast stål och har uppnått en ledande position på marknaden. Verksamheten kännetecknas av hög produktivitet och produktutvecklingen är inriktad på lösningar som förbättrar kundernas konkurrenskraft. Under 2007 hade SSAB-koncernen 10 000 anställda och omsättningen uppgick till omkring 48 miljarder SEK.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141