23948sdkhjf

Ubåtsaffär på gång hos Kockums

I mitten av 90-talet gjorde Kockums en av Sveriges största exportaffärer när de sålde ubåtar för 25 miljarder kronor till Australien. Samtal har inletts med en ännu hemlig kund om en ny storaffär.
Kjell Göthe, informationschef på Kockums, kan inte uttala sig om vem kunden är, men han bekräftar till E24 att det har inletts samtal.

Den svenska u-båten inom Gotlandsklassen är från 90-talet men fortfarande het på marknaden och billig jämfört med de tyska och amerikanska konkurrenterna.

Ubåten anses i dag vara ett viktigt militärt underrättelsesverktyg för en regering och ett viktigt vapen i jakten på terrorister, smugglare och piratdåd. Ubåtar används bl.a. också i Sydamerika för att stoppa knarksmugglingen i Mexikanska golfen. Efter tester i USA med mycket positivt utfall står den svenska ubåten i hög kurs och Kockums kunder i hela världen har hört av sig efter den amerikanska testsuccén.

Den svenska ubåten Gotland är dessutom ljudlös, vibrerar inte och kan hålla sig under vattenytan i många veckor. På prislappen står en siffra från cirka 2 miljarder kronor och ubåten beräknas hålla i 30-35 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095