23948sdkhjf

Helikoptern Vantage når nya höjder

Den svenska tillverkaren av autonoma, obemannade helikoptrar CybAero och amerikanska marinen tar helikoptern Vantage till nya höjder
Den svenska tillverkaren av autonoma, obemannade helikoptrar CybAero meddelar att samarbetet med NRL, ett av världens största forskningscenter inom obemannat flyg, nu går in i nästa fas i samband med förlängningen av ett gemensamt forskningsavtal.
I augusti 2007 tecknades ett utvecklings- och samarbetsavtal mellan CybAero och Naval Research Laboratory (NRL), som är den amerikanska marinens forsknings- och utvecklingsinstitut och en större motsvarighet till svenska FOI.

Avtalsformen benämns CRADA - Cooperative Research and Development Agreement - och styr samarbetet mellan CybAero och NRL rörande den av NRL utvecklade obemannade helikopterplattformen Vantage.

NRL har lång erfarenhet av utveckling av obemannade flygfarkoster, s k unmanned aerial vehicles (UAV), och Vantage är ursprungligen utvecklad av NRL på uppdrag av den amerikanska marinkåren för bl a spanings- och övervakningsuppdrag.

Med anledning av att avtalet nyligen förlängts ett år besökte en delegation från NRL i veckan CybAero i Linköping för att planera det kommande årets arbete.

Al Cross, chef på utvecklingsavdelningen för UAV:er på NRL, säger :
"Vi och CybAero har haft ett mycket gott samarbete det senaste året och i och med förlängningen av avtalet kan vi nu satsa vidare tillsammans med tester och vidareutveckling av Vantage".

CRADA-avtalet innebär att CybAero kommer att vidareutveckla och färdigställa helikoptern i samarbete med NRL. Efter färdigställande kommer CybAero att tillverka helikoptern och inneha ensamrätten för försäljning över hela världen.

"Det var ett stort erkännande för oss att NRL valde CybAero som samarbetspartner för kommersialiseringen av Vantage. Att vi nu fortsätter samarbetet innebär fantastiska möjligheter och visar på fortsatt stort förtroende för oss som ett av de ledande bolagen på världsmarknaden", kommenterar Mikael Hult, VD på CybAero.

I juni visades Vantage upp på Eurosatory i Paris, en av världens största försvarsmässor, och tilldrog sig stort intresse. Marknadsintroduktion är planerad till 2009 men konkreta samtal förs redan idag med flera potentiella volymkunder.

Om CybAero
CybAero utvecklar och tillverkar autonoma obemannade helikoptrar (s k VTOL UAV) med tillhörande sensorsystem. Systemen kan användas för både försvarsverksamhet och civila uppdrag och anpassas till varje kunds specifika behov. CybAero startades 2003 men grunden lades redan 1992 genom ett forskningsprojekt som bedrevs i samarbete mellan Linköpings universitet och nuvarande FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). CybAero har sitt huvudkontor i Linköping, säljbolag i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten samt dotterbolag i Stamford Connecticut, USA. Koncernen har ett 20-tal verksamma medarbetare. Bolaget är listat på OMX First North och Mangold Fondkommission, tel 08-503 01 550, är Certified Adviser och likviditetsgarant.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065