23948sdkhjf

Orderfall i bilindustrin slår mot svenska leverantörer

Tre av fem svenska leverantörer har sammanvägt en mindre ordervolym på den svenska hemmamarknaden jämfört med tre månader tidigare, enligt Teknikföretagen.
Tre av fem svenska leverantörer har sammanvägt en mindre ordervolym på den svenska hemmamarknaden jämfört med tre månader tidigare. Ett kvartal tidigare var motsvarande siffra knappt en av fem leverantörer.

- Minskande order i personbilsindustrin är det som nu främst påverkar de svenska leverantörerna negativt, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar. Orderingången har minskat även för lastbilar, men här används produktionskapaciteten fullt ut.

- Vi kan också konstatera att billeverantörernas egen export minskar, men här är det är mindre än hälften av företagen som har minskad ordervolym. Försäljningen av personbilar i västra Europa faller i år, nedgången i USA är betydligt mer omfattande. Att den sammanlagda försäljningen av tunga lastbilar ökar i Europa i år dämpar också fallet för leverantörer. Enbart i västra Europa kommer det i år att registreras ungefär dubbelt så många tunga lastbilar som i USA.

Antalet anställda i bilindustrin minskade redan i fjol och nedgången fortsätter i år.
En aktuell sammanställning av lönsamheten 2007 visar att leverantörernas lönsamhet och vinstmarginaler då förbättrades.

- Färre anställda, men framförallt en ökad försäljning är förklaringen. Tyvärr går volymerna ned i år samtidigt som höga råvarupriser slår igenom på resultaten, avslutar Anders Rune.

Undersökningen av lönsamheten 2007 omfattar 145 leverantörer till bil- och transportmedelsindustrin. De har en försäljning på 68 Mdr kronor och drygt 28000 anställda i Sverige.

Teknikföretagen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157