23948sdkhjf

Siemens testar direktdrivna vindturbiner

Siemens kommer att testa två direktdrivna vindturbiner på en plats i västra Danmark. Syftet med projektet är att bedöma om direktdrift står sig i konkurrensen med växellådsteknik för stora turbiner.
Den första vindturbinen installerades under sommaren, och den andra installeras under hösten 2008. Siemens kommer att utsätta de två direktdrivna vindturbinerna för omfattande tester under minst två år.

Den största fördelen med direktdrivna vindturbiner är deras smarta, okomplicerade design som gör växellådor överflödiga. Med färre rörliga delar skulle direktdrift kunna sänka underhållskostnaderna, och därmed öka tiden då turbinerna är tillgängliga för drift. Direktdrivna maskiner är emellertid normalt tyngre och dyrare att tillverka än vindturbiner med växellådor.

Ett av de främsta syftena med Siemens testprojekt är att fastställa om direktdrivna maskiner skulle kunna konkurrera med turbiner konstruerade med växellådor.

"Direktdrivna vindturbiner är ett spännande teknikalternativ, men det är för tidigt att säga om de kommer att kunna stå sig i konkurrensen med turbiner med växellådor", Henrik Stiesdal, teknikchef vid Siemens Wind Power.

Projektet kommer bland annat att inriktas på havsbaserade tillämpningar där vindturbiner måste vara särskilt robusta och pålitliga.

Siemens kommer samtidigt att fortsätta att utveckla turbiner konstruerade med växellådor under de kommande åren. Affärsområdet vindkraft står för ett av de största bidragen till Siemens miljöportfölj. Under räkenskapsåret 2007 genererade produkter och lösningarför miljö- och klimatskydd intäkter på cirka 17 miljarder euro.

Information från Siemens AB
Power & Transportation
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.127