23948sdkhjf

Vinnarprodukter från ABB stödjer OS i Peking

Stora idrottstävlingar kräver stora investeringar i infrastruktur för arenor, boenden och transporter, och Kinas första olympiska mästerskap är inget undantag.
Vinnarprodukter från ABB stödjer OS i Peking

Stora idrottstävlingar kräver stora investeringar i infrastruktur för arenor, boenden och transporter, och Kinas första olympiska mästerskap är inget undantag.

I arbetet att förverkliga OS 2008 har ABB bidragit i mer än 30 projekt i Peking, antingen i direkt anslutning till OS eller i samband med infrastruktur för att stödja spelen.

"Kina har lagt ned själ och hjärta i organiserandet av dessa mästerskap", säger Brice Koch, chef för ABB i Kina. "Det är med stolthet vi kan berätta att ABB har bidragit till att spelen fungerar så smidigt, såväl för idrottsmännen som för åskådarna."

Bakom scenen
De som besöker Peking kan inte se ABB:s bidrag även om de upplever fördelarna, med början redan vid flygplatsen. ABB har levererat gasisolerade ställverk och ledningsskyddsreläer till de enorma anläggningarna för bagagehantering i en ny terminal som öppnade i år, plus flera tusen instrument som styr belysningen.
Alla instrument som installerats överensstämmer med den internationella byggstandarden KNX.*
Pekings tunnelbanenät byggdes också ut inför OS, och linje 4 drivs med mellan- och lågspänningsställverk levererade av ABB.
Kraftprojekt utgör huvuddelen av ABB:s OS-projekt i Kina. Transformatorer, kondensatorer, ställverk och andra produkter har levererats till minst nio nya transformatorstationer som alla är en del av Pekings OS-investeringar.
Med 17 000 sittplatser är National Aquatics Center, eller "Water Cube" som den kallas, en av huvudarenorna vid OS och plats för tävlingarna i simning, simhopp och konstsim. Dessa inkluderar en 500 kilovolts krafttransformator för transformatorstationen Chengbei som ligger nära the Olympic park, en nyckelanläggning för elförsörjningen till flera av idrottsarenorna.

ABB har också levererat transformatorer, gasisolerade ställverk och kondensator för transformatorstationen som förser de två främsta och mest spektakulära arenorna med el, huvudstadion och vattensportcentret.

Nationella stadion, mer känd som the Bird's Nest tack vare sin exteriör i stål formad som ett gallerverk, kommer att vara fokus för världens uppmärksamhet under öppningsceremonin som sker åtta minuter över åtta den åttonde dagen i den åttonde månaden 2008. Åtta anses som ett turnummer i Kina på grund av att det uttalas på samma sätt som ordet för "rikedom".


Intelligent styrning

ABB har också utrustat arenan med KNX-teknik för att underlätta styrningen av strålkastare och för att övervaka de elektriska strömkretsarna. För att undvika att något pinsamt avbrott inträffar kommer en ABB-anställd att finnas på plats bakom kulisserna och hålla ett öga på installationen under hela ceremonin.

ABB:s intelligenta system för byggnadsautomation, KNX, är också inblandat i National Aquatics Center, ett arkitektoniskt glansnummer som ser ut som en låda fullpackad med iskuber. ABB:s låg- och mellanspänningsprodukter och system finns i mer än dussinet andra idrottsarenor, inklusive arenorna för gymnastik, baseball, landhockey och bågskytte.

Kinas investeringar i infrastruktur relaterade till OS uppgår till sammanlagt cirka 180 miljarder yuan (cirka 26 miljarder dollar) under den femåriga investeringsperioden, enligt en rapport från Deutsche Bank.

* KNX-standarden var tidigare känd som byggstandarden EIB (European Installation Bus) som utvecklades av en grupp europeiska elektrotillverkare, inklusive ABB. Det används nu som en internationell standard för intelligenta installationssystem för byggnader.

ABB i Kina har organiserat ett OS-supportteam (ovan) med över 60 kraft- och automationsingenjörer, som tillhandahåller specialsupport till de 30 OS-projekten som ABB har varit engagerat i. Många finns på plats inne på arenorna under tävlingarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109