23948sdkhjf

NIBE: Fortsatt försiktigt positiv helårsbedömning

Första halvårets omsättning strax över fjolårets men som väntat lägre resultat - fortsatt försiktigt positiv helårsbedömning.
NIBE AB

Första halvårets omsättning strax över fjolårets men som väntat lägre resultat - fortsatt försiktigt positiv helårsbedömning
2008-08-14 09:01

I dagens delårsrapport redovisar NIBE första halvåret av 2008;
• omsättningen ökade till 2 566 Mkr (2 532 Mkr)
• resultatet efter finansnetto minskade till 144 Mkr (194,9 Mkr)
• vinsten per aktie uppgick till 1,07 kr (1,49 kr)
• förvärv i Österrike, Danmark och utökning i Ryssland

- Vi har haft ett första halvår där vi fortsätter att ta marknadsandelar inom samtliga affärsområden, säger Gerteric Lindquist, koncernchef i NIBE Industrier. Konjunkturen är dock fortsatt svag vilket framför allt påverkar marknadssegment med utpräglad konsumentprofil.
- Resultatförsvagningen förklaras framförallt av fortsatta materialprisökningar som vi hittills inte fullt ut kunnat kompensera oss för samt av den stora skillnaden i lageruppbyggnad mellan första halvåret i år och i fjol, med lägre absorption av indirekta kostnader som följd.
- Kostnadsfokuseringen är fortsatt stor och vi arbetar intensivt med att öka produktiviteten och trimma våra lager. Dessa åtgärder till trots måste vi dessutom höja våra priser.
- Värmepumpsmarknaden har under andra kvartalet visat en återhämtning i Sverige och Tyskland och det finns ett stort intresse för dessa produkter i hela Europa.
- Den nya moderna fabriken för braskaminer och det nya produktionsförrådet som nyligen invigts i Markaryd kommer att skapa stora möjligheter till fortsatt lönsam expansion och företagsförvärven i Österrike, Danmark och Ryssland är bevis på vår fortsatt starka framtidstro.
- Vår samlade bedömning av 2008 är försiktigt positiv, men vi är naturligtvis beroende av omvärldens utveckling, säger Gerteric Lindquist.

Bästa hälsningar
NIBE Industrier AB
Benny Torstensson
Informationsansvarig

Ytterligare information på 0433 - 73 000 eller 070 - 530 20 71
NIBE Industrier AB med huvudkontor i Markaryd har i dagsläget 5 500 anställda och en årsomsättning på cirka 5,4 miljarder kr. Bolaget är noterat på Stockholms Fondbörs sedan 1997.
NIBE Industrier består av tre affärsområden; Element, Villavärme och Brasvärme som samtliga arbetar med utveckling, marknadsföring och produktion. Tillverkning sker i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Polen, Tjeckien, Italien, Spanien, Holland, England och Kina med följande produktsortimentet:
NIBE Element: komponenter och system för elektrisk uppvärmning, huvudsakligen rörelement och folieelement.
NIBE Villavärme: värmepumpar, varmvattenberedare, biobränsleprodukter och fjärrvärmeutrustning.
NIBE Brasvärme: brasvärmeprodukter och skorstenssystem under varumärkena Handöl, Contura, Cronspisen, Roslagsspisen, Nordpeis och Varde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125