23948sdkhjf

Lappland Goldminers på uppköp

Lappland Goldminers förvärvar Scan Minings kvarvarande gruvor och anrikningsverk för 40 mkr.
Lappland Goldminers AB (publ), listat på First North och Norska OTC listan, har träffat avtal med konkursförvaltarna för Scan Mining AB och dess dotterbolag Blaikengruvan AB om förvärv av anrikningsverket och gruvorna i Blaiken och Svärtträsk. Köpeskillingen uppgår till 40 mkr och betalas i fyra avbetalningar om 10 mkr under tre års tid.

Lappland Goldminers beräknar att verksamheten återupptas under hösten 2008 och att hela köpeskillingen kommer att ha intjänats under 2009. Verksamheten kommer initialt att inriktas på att bryta Ersmarksbergets guldfyndighet.

Förvärvet av Blaiken, och tidigare under året Pahtavaara, gör att Lappland Goldminers före tidsplanen förvandlats från prospekteringsföretag till ett producerande gruvföretag. Affären
innebär att Lappland Goldminers förvärvat tillgångar som hos tidigare ägare haft ett bokfört värde om ca 700 mkr.

Förvärvet har finansierats genom en riktad nyemission på 26 mkr till en grupp institutioner. Emissionen sker till kursen 10 kr/aktie.

- Att inte behöva bära kapitalkostnaderna för den ursprungligen stora investeringen på ca 700 mkr gör att förutsättningarna för att bedriva lönsam gruvdrift i området kraftigt förbättras. Under våren har vi haft stora prospekteringsframgångar inom den norra delen av Guldlinjen, med påträffandet av två helt nya guldmineraliseringar i Gubbträsk och Tjålmträsk och en bly-silver mineralisering i
Lagbäcken. För närvarande pågår arbeten främst på fyndigheten Lagbäcken med målsättningen att lämna in en begäran om bearbetningskoncession under 2009. säger Lappland Goldminers VD Karl-Åke Johansson.

Information från Lappland Goldminers AB

Lappland Goldminers AB är ett prospekteringsbolag som genom förvärvet av guldgruvan och anrikningsverket Pahtavaara i Finland är ett producerande gruvföretag. Verksamheten i Pahtavaara drivs i det helägda dotterbolaget Lappland Goldminers Oy. Bolaget är listat på handelsplatsen First North med benämningen GOLD, med Mangold Fondkommission AB som Certified Adviser, samt på OTC listan i Norge.
Lappland Goldminers har säkrat ett antal guldfyndigheter längs Guldlinjen i Västerbotten. Bolagets strategi är att utveckla ett lönsamt producerande guldbolag med centralt lokaliserade processanläggningar i Fäboliden i Sverige, Haveri-trakten i södra Finland och i Pahtavaara i norra Finland, som försörjs av malm från en eller flera gruvor genom egen prospektering alternativt
ackvisition. Lappland Goldminers är medlem i SveMin, Föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige och tillämpar dess rapporteringsregler för publika gruv- och prospekteringsbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094