23948sdkhjf

Mindre tillväxt än väntat för Öresundsbron

Trafiken ökade med 10 procent, vilket är den lägsta siffran hittills under ett första halvår.
Øresundsbro Konsortiet redovisar en resultatförbättring med 60 milj DKK under första halvåret 2008 jämfört med första halvåret 2007. Men en dämpad trafik- och intäktsutveckling och lägre driftskostnader kan inte kompensera för en väntad ökning av finansieringskostnaderna. Därför räknar Øresundsbron med ett sämre resultat under 2008 än under 2007.

Trafiken ökade med 10 procent, vilket är den lägsta siffran hittills under ett första halvår. Förklaringen är dels en extremt god trafikutveckling under första halvåret 2007 (19 procent), dels en kraftig uppbromsning av konjunkturen i Sverige och Danmark.

- Vi räknade med en lägre ökning av trafiken och trafikintäkterna under 2008 jämfört med 2007. Men avmattningen har gått snabbare än väntat på grund av den ekonomiska utvecklingen i vår omvärld, säger Øresundsbro Konsortiets verkställande direktör Caroline Ullman-Hammer.

- När hushållens disponibla inkomster minskar så är semester- och fritidsresor bland det första som man drar in på. Därför är trafiken på Øresundsbron ett av de första tecknen på konjunkturutvecklingen.

Trafikintäkterna ökade med 10 procent till 468,2 milj DKK. Samtidigt har driftskostnaderna minskat med 8 procent till 145,5 milj DKK.
Resultatet före avskrivningar och finansiella poster blev en vinst med 552,8 milj DKK.

Nettofinansieringskostnaderna var oförändrade med 387,8 milj DKK trots att räntenivån i Europa har gått upp. Det beror på att ØresundsbroKonsortiets skuld på nästan 20 miljarder DKK till stor del är räntesäkrad med hjälp av olika finansiella instrument. Eftersom en del av konsortiets lån är inflationsindexerade väntas dock nettofinansieringskostnaderna öka under andra halvåret på grund av ökad inflation.

Resultatet före värdeförändring blev ett underskott med 5,1 milj DKK, en förbättring med cirka 60 milj DKK jämfört med första halvåret 2007.

Se siffrorna här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094