23948sdkhjf

Indien bygger världens största solkraftverk

Den indiska delstaten Gujarat ska bygga världens största solkraftverk på 5 GW med stöd från Bill Clintons fond.
Projektets fokus är att hålla priset nere, något som man säkerställer sig genom att bygga en ny stad där alla delar till anläggningen kan framställas lokalt. Delstaten Gujarat har anställt den amerikanska nobelpristagaren John Byrne, professor i offentlig administration vid Universitetet i Delaware, till att stå för planeringen av projektet. Anläggningen får en kapacitet på 5 GW – rapporterar den indiska tidningen Business Standard.

Det är ännu okänt vilken teknologi man kommer att använda, men Business Standard jämför anläggningen med de största solkraftverken som håller på att byggas i amerikanska ökenområden. Dessa har en kapacitet på cirka 2 GW.

Det indiska superkraftverket kommer att kosta omkring 24 miljarder kronor och får stöd från Clinton Foundation, som förutom förre amerikanske presidenten Bill Clinton också stöds av GE Energy och Microsoft.

Man förväntar kunna producera ström till en tredjedel av det normala priset, alltså någorlunda samma pris som strömmen från vindkraftverk till havs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.422