23948sdkhjf

Undvik fusk med mätarställningar på begagnade bilar

Efter att flera härvor med manipulerade mätarställningar uppmärksammats, uppmanar BilCert bilköpare att alltid testa bilen innan köp och att kontrollera serviceboken.
"Att det finns företag som på fullt allvar säger sig vara ärliga när de manipulerar mätarställningar åt andra är inte klokt. Visst finns det tillfällen då det är rätt att ändra mätarställningen på bilen, men de är väldigt sällsynta. De flesta som manipulerar mätarställningen gör det för att lura andra och få ett högre pris för bilen.", säger Fredrik Grundsell, VD på biltestföretaget BilCert.

Vad ska man då göra för att undvika att köpa en bil med manipulerad mätarställning?

"Det finns flera olika sätt. Ett enkelt sätt är att be att få titta på serviceboken och se så att bilen är servad när den ska. Datumen och milantalet ska stämma. Vissa kluriga fifflare förfalskar även serviceboken, så därför uppmanar jag folk att ringa till de verkstäder som ska ha servat bilen. Har de inte haft bilen inne på service hos dem så kan serviceboken vara förfalskad. Ett annat tips är att ringa till bilprovningen och få besiktningshistorik på bilen. De antecknar nämligen mätarställningen vid besiktningen. Har den då rullat 35000 mil vid besiktningen och säljs som om den gått 12000 mil så har man naturligtvis ändrat mätarställningen. Ett sista tips är att testa bilen innan du köper den. Det kan du göra hos oss på BilCert runtom i Sverige eller hos Motormännen. Då får du veta skicket på bilen svart på vitt. Har den rullat 50000 mil istället för 10000 så kommer det att upptäckas på testet. Då är en massa olika delar utslitna på bilen.", avslutar Fredrik Grundsell.

Fredriks bästa tips:

- Kontrollera serviceboken
Datum och milantal ska stämma. Ring upp verkstäderna som servat bilen.

- Ring till Bilprovningen
De antecknar milantalet vid besiktningen.

- Testa bilen innan köp
Det kan du göra hos BilCert eller Motormännen. Då upptäcks fel på bilen.

BilCert är ett varumärke som ägs av Acert AB. BilCert vill stärka konsumenters kunskaper om köp av begagnade bilar. BilCert - "Din bästa vän vid bilaffärer."

BilCert erbjuder rikstäckande konditionstester av bilar till konsumenter, samt ger information om begagnade bilar på internet för att säkerställa ett tryggt och säkert bilägande. Acert AB har idag avtal med 51 testcenter på 47 olika orter runt om i Sverige.

Den begagnade bilmarknaden mellan privatpersoner uppgick år 2007 till 356889 bilar. Totalmarknaden för begagnade bilar till privatpersoner uppgick år 2007 till 735222 bilar.

Information från Acert

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094