23948sdkhjf

Konkurserna tog inte semester

Företagskonkurserna fortsatte öka under juli visar helt färska siffror från UC.
Företagskonkurserna fortsatte att öka något under juli månad och främst bidrog hotelloch restaurangbranschen, handels- samt byggsektorn. Ökningen bland de privata tjänsteföretagen är dock fortfarande det som driver årets konkursutveckling, som fram till juli ligger på plus 2 procent jämfört med förra året. Stockholms län är ett av få glädjeämnen i statistiken.

Antalet företagskonkurser fortsätter att öka. Under juli månad gick 349 företag i konkurs, vilket var 3 procent fler än samma månad 2007. Framför allt var det fler hotell och restauranger som hamnade på obestånd i juli i år, men även all slags handel – detalj-, motorfordons- och partihandeln – samt byggsektorn hade en tung månad med många konkurser. Å andra sidan sjönk konkursantalen bland landtransportörer och IT-företag.

– Såväl hotell- och restaurangbranschen som hela handelssektorn noterade innan juli månad tydliga konkursnedgångar. Det är möjligt att de negativa konjunktursignalerna nu i praktiken börjat leda till minskad konsumtion, vilket slår direkt mot företagen i de här branscherna, säger Fredrik Polland på UC.

Privata tjänster leder uppgången
Sett till de första sju månaderna 2008 är det dock de privata tjänsteföretagen, det vill säga mindre konsultföretag, städbolag, reklambyråer, rekryterings- och personaluthyrningsfirmor etc., som till absolut störst del ligger bakom konkursuppgången på 2 procent. 77 fler tjänsteföretag i konkurs t.o.m. juli motsvarar en ökning på hela 20 procent.

– Det bör då noteras att vi har c:a 7.500 fler verksamma privata tjänsteföretag i år än förra året, säger Fredrik Polland. Konkursutsattheten – antal konkurser i förhållande till antal aktiva företag – har stigit med 13 procent. Fortfarande är detta dock en tydlig ökning som utöver hårdnande konkurrens har sin förklaring i en vikande efterfrågan.

Stockholm står emot
Stockholms län går emot rikstrenden och uppvisar en fortsatt konkursnedgång. Juli slutade med minus 5 procent och det är bland bygg-, fastighets- och detaljhandelsföretag konkurserna minskar som mest. Hittills i år är nedgången i länet 6 procent, att ställa mot ökningarna i Skåne län på 10 procent och Västra Götaland på 3 procent.

– Skåne tyngs av ett ökat antal byggkonkurser, medan detaljhandeln står för hela uppgången i Västra Götaland, säger Fredrik Polland.

… liksom de enskilda firmorna
Förutom den positiva utvecklingen i huvustadslänet gläder även sjunkande konkurstal för de nskilda näringsverksamheterna. Trots en försämring i juli har de hittills i år sjunkit med 9 procent.
– Tillsammans med nedgången för personliga konkurser bidrar detta till att det totala antalet konkurser i år faktiskt minskat med 1 procent. UC bedömer dock att ökningen av företagskonkurserna kommer att tillta under andra halvåret, vilket innebär att även totalsiffran lär övergå i en uppgång inom kort, avslutar Fredrik Polland.

Tabeller, grafer och fullständig pdf finns här .

UC Konkursstatistik Juli 2008

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125