23948sdkhjf

Obalans i arbetslivet leder till ohälsa

Upplever du en obalans mellan vad du satsar i arbetslivet och vad du får ut i lön och uppskattning? Då lever du i en hälsorisk.
Saco-studie visar: Obalans i arbetslivet leder till ohälsa

Upplever du en obalans mellan vad du satsar i arbetslivet och vad du får ut i lön och uppskattning? Då lever du i en hälsorisk. Det gäller särskilt om du tillhör dem som har svårt att koppla av från arbetet

En obalans mellan ansträngning och belöning är starkt kopplad till störd sömn och dagtrötthet. Dessa två former av ohälsa är i sin tur starkt kopplade till stress.

– Jag har i min avhandling studerat en modell, Effort-reward imbalance, ERI. Modellen har en stor potential när det gäller att förutsäga en rad negativa konsekvenser som exempelvis hjärt-kärlsjukdom, säger Göran Fahlén, forskare vid Mittuniversitetet.

Modellen bygger på att individen för att må bra måste uppleva en ömsesidighet i sina relationer till omgivningen. När det gäller arbetslivet handlar det om en balans mellan vad individen satsar i arbetet i form av ansvar och ansträngning. I den andra vågskålen finns vad hon får ut i form av uppskattning, lön samt utvecklingsmöjligheter och trygghet i anställningen.

Information från Saco



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.115