23948sdkhjf

Lundin: Stort oljefynd i Kaspiska havet

Det är en oljefyndighet i världsklass enligt Lundins vd. Oljebolaget Lundin Petroleum har hittat en "betydande oljeansamling" vid en prospekteringsborrning i sandstensreservoarer i norra Kaspiska havet.
LUNDIN PETROLEUM GÖR BETYDANDE OLJEFYND I RYSKA KASPISKA HAVET

Prospekteringsborrningen Morskaya-1 i Laganskyblocket belägen i norra Kaspiska havet, har påträffat en betydande oljeansamling i sandstensreservoarerna Aptian och Neocomian. Mindre volymer gas påträffades i den överliggande Albian reservoaren. Morskaya-1 borrningen har genomförts till ett djup om 2 082 meter i vattendjup under två meter. Väsentliga mängder borrkärna, loggar samt vätskeprover från reservoarerna har samlats in. Det fortsatta programmet under juli månad inkluderar test av åtminstone två av de kolvätefyllda reservoarerna.

Morskayastrukturen är belägen på båda sidor av Laganskyblockets licensgräns och den areal som kontrolleras av "the Caspian Oil Consortium" och i samma geologiska förlängning som ett flertal betydande olje- och gasfyndigheter som gjorts av Lukoil i den ryska delen av Kaspiska havet.

Laganskyblocket innehåller ytterligare betydande potential och efter tester av Morskaya-1 borrningen kommer det marina borrkomplexet att transporteras till borrplatsen för Laganskaya-1, med planerad borrstart i slutet av september.
Lundin Petroleum planerar att genomföra två borrningar under 2009. Petrovskaya-1 kommer att ha som målsättning att nå en stor antiklinal i nordväst och på samma geologiska förlängning som fyndigheten Morskaya. Den andra borrningen kommer sannolikt att utvärdera Morskayafyndigheten.

Lundin Petroleum har för närvarande en licensandel om 70 procent i Laganskyblocket. Gazprom har en option att förvärva 50 procent plus en aktie i Laganskyblocket. Lundin Petroleum har en option att förvärva ytterligare 30 procent från minoritetsägarna. Om båda optionerna löses in kommer Lundin Petroleum att behålla 50 procent minus en aktie och Gazprom kommer att inneha 50 procent plus en aktie i Laganskyblocket.

- Detta är en oljefyndighet i världsklass vilken har bekräftat den förträffliga potentialen i Laganskyblocket. Det är helt klart positivt att det främst är en oljefyndighet, men baserat på insamlad data ter det sig som att storleken på fyndigheten kommer att vara mindre än de uppskattningar gjorda innan borrningen. Ytterligare utvärderingsborrningar kommer att vara nödvändiga för att till fullo fastställa omfattningen av kolvätereservoarerna i en så stor struktur. Det är en betydande milstolpe för Lundin Petroleum och kommer att ha en väsentlig inverkan på bolaget. Vi ser fram emot vårt kommande prospekterings- och utvärderingsprogram för att ytterligare realisera den utmärkta potentialen i området, säger Ashley Heppenstall, koncernchef och VD för Lundin Petroleum.

Information från Lundin Petroleum

Om företaget:
Lundin Petroleum är ett svenskt oberoende olje- och gasprospekterings och produktionsbolag med en välbalanserad portfölj av tillgångar i världsklass i Europa, Afrika, Ryssland och Asien. Bolaget är noterat vid den nordiska börsen. (ticker "LUPE"). Lundin Petroleum har bevisade och sannolika reserver om 184,2 miljoner fat oljeekvivalenter (mmboe) per den 1 januari 2008.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.066