23948sdkhjf

Kineser vill investera miljarder i australiensisk gruvindustri

De kraftigt stigande priserna på järnmalm har fått Kinas näststörsta stålproducent att komma med miljardoffert på flera av Australiens gruvbolag.
Det är stålbolaget Sinosteel som har visat intresse för de två australiensiska gruvbolagen Murchison Metals och Midwest. I ett försök att få kontroll över förstnämnda skulle Sinostål vara redo att kasta upp mot 15 miljarder på bordet. Innan köpet kan bil verklighet vill Australiens regering först analysera konsekvenserna.

Det ekonomiska uppgången i Kina pressar efterfrågan på järnmalm. Det har fått järnmalmstillverkarna att höja priserna med upp till 85-95 %, och de kinesiska ståltillverkarna har accepterat dessa villkor för att säkerställa leveranserna till den metallhungrande kinesiska industrin.

Men de kinesiska bolagen är så missnöjda med prisstigningarna att de nu har satt sig för att kontrollera leveranserna genom att gå på uppköp. Bland andra har den kinesiska aluminiumgiganten Chinalco tillsammans med amerikanska Alcoa köpt upp 12 % av aktierna i Rio Tinto.

Källa: Börsen (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094