23948sdkhjf

Transic får 24 MKR i riskkapital

CleanTechföretaget Transic utvecklar krafttransistorer av kiselkarbid som används för styrning av elmotorer. Största användningsområdet är den växande marknaden för el- och hybridfordon.
24 miljoner kr i riskkapital till bolag inom CleanTech

Det av Energimyndigheten stödda CleanTechföretaget Transic kommer närmare el- och hybridmarknaden med hjälp av investeringar på 24 miljoner. Det är Industrifonden samt de tidigare ägarna Volvo Technology Transfer och Midroc New Technology som nu deltar i emissionen.

Cleantechföretagets utveckling av krafttransistorer av kiselkarbid är världsunik och används för styrning av elmotorer. Största användningsområdet är den växande marknaden för el- och hybridfordon. Energimyndigheten har bidragit med finansieringsstöd på över 10 miljoner till forskning och affärsutveckling samt avgörande marknadskontakter för fortsatt etablering.

- Marknaden för hybridelfordon förväntas expandera avsevärt under de närmaste åren, säger Anneli Eriksson på avdelningen för Affärsutveckling och kommersialisering på Energimyndigheten. Bipolärtransistorerna av kiselkarbid bidrar till att minska energiförluster i elmotorer.

Värdens ledande fordonstillverkare
Försäljningen av kiselkarbidkomponenter är ännu blygsam, men TranSiCs prototyper har redan köpts av några av världens ledande fordonstillverkare. Till en början planerar företaget även att satsa på andra användningsområden. Ett är bl.a. solcellsanläggningar, där TranSiCs transistor ger en effektivare växling av likström till högspänd växelström.

TranSiC, som har ursprung ur forskning vid KTH, grundades 2005. Bolaget har sina lokaler i Kista och har åtta anställda.

Pressmeddelande från Energimyndigheten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08