23948sdkhjf

Genombrott för SSAB

Ståljätten försöker övertyga byggbranschen om att använda kallformade rörkonstruktioner.
När ett stålbygge av rörbryggor skulle uppföras på Södra Cells massafabrik i Värö föll valet på SSAB:s kallformade rörkonstruktioner. För stålkoncernen, och en rad andra bolag som samarbetat kring affären, är beställningen ett led i en noga utstakad riktning.

På SSAB har Jan Österholm, ansvarig för teknisk utveckling och Magnus Johansson, account manager, under en längre tid bearbetat den svenska byggbranschen och försökt övertyga marknaden om att använda kallformade hålprofiler (KKR) i byggnader i stället för varmvalsade (VKR). Och i affären med Södra Cell har Tibnor agerat säljare.

— Som stommar i byggnader uppfyller kallformade hålprofiler samma egenskaper och standarder som varmvalsade hålprofiler. Slutresultatet ger både avsevärda kostnadsbesparingar och ett bättre miljöval, säger Peter Sverin, ansvarig säljare på Tibnor.

Enligt SSAB innebär tillverkningen av kallformade hålprofiler tillverkas en mer konstnadseffektiv produktionsprocess som kräver lägre energiåtgång. Ståljätten pekar på Finland, där materialet är vanligare och mer inarbetat på marknaden, inte minst till följd av det finska stålföretaget Ruukkis framgångar.

SSAB lyfter fram samarbetsaspekten kring Södra Cells order. Förutom SSAB, som tillverkar hålprofilerna, och Tibnor som står för distribution och sälj, har konstruktörer från Sweco medverkat. Likaså företaget Hjalmarssons i Sölvesborg som använde cirka 700 ton kallformade hålprofiler och tillverkade de rörbryggor som levererades till Värö.

— Ett bra exempel på ett gott samarbete mellan alla inblandade och där kostnaden och miljöpåverkan var två avgörande faktorer för att genomföra affären säger, José Rovira, säljchef i Sverige för SSAB
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.156