23948sdkhjf

Genombrott för SSAB

Ståljätten försöker övertyga byggbranschen om att använda kallformade rörkonstruktioner.
När ett stålbygge av rörbryggor skulle uppföras på Södra Cells massafabrik i Värö föll valet på SSAB:s kallformade rörkonstruktioner. För stålkoncernen, och en rad andra bolag som samarbetat kring affären, är beställningen ett led i en noga utstakad riktning.

På SSAB har Jan Österholm, ansvarig för teknisk utveckling och Magnus Johansson, account manager, under en längre tid bearbetat den svenska byggbranschen och försökt övertyga marknaden om att använda kallformade hålprofiler (KKR) i byggnader i stället för varmvalsade (VKR). Och i affären med Södra Cell har Tibnor agerat säljare.

— Som stommar i byggnader uppfyller kallformade hålprofiler samma egenskaper och standarder som varmvalsade hålprofiler. Slutresultatet ger både avsevärda kostnadsbesparingar och ett bättre miljöval, säger Peter Sverin, ansvarig säljare på Tibnor.

Enligt SSAB innebär tillverkningen av kallformade hålprofiler tillverkas en mer konstnadseffektiv produktionsprocess som kräver lägre energiåtgång. Ståljätten pekar på Finland, där materialet är vanligare och mer inarbetat på marknaden, inte minst till följd av det finska stålföretaget Ruukkis framgångar.

SSAB lyfter fram samarbetsaspekten kring Södra Cells order. Förutom SSAB, som tillverkar hålprofilerna, och Tibnor som står för distribution och sälj, har konstruktörer från Sweco medverkat. Likaså företaget Hjalmarssons i Sölvesborg som använde cirka 700 ton kallformade hålprofiler och tillverkade de rörbryggor som levererades till Värö.

— Ett bra exempel på ett gott samarbete mellan alla inblandade och där kostnaden och miljöpåverkan var två avgörande faktorer för att genomföra affären säger, José Rovira, säljchef i Sverige för SSAB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079