23948sdkhjf

BAE Systems Hägglunds levererar stridsfordon till danska försvaret

IKK, eller Infanterikampfordonet – som danska försvaret själv kallar den – är en helt ny slags militärfordon i det danska försvaret. Det är det mest digitaliserade fordonet i militärens historia.
På måndagen överräcktes officiellt 45 nya stridfordon till det danska försvaret.
Infanterikampfordonet – som danska försvaret själv kallar den – är en helt ny slags militärfordon i det danska försvaret. Precis som ett vanligt stridsfordon har den en 35 mm kanon med infrarött sikte som kan aktiveras medan den kör i terrängen samtidigt som den kan frakta soldater.

Längd: 6,8 meter, Höjd: 2,3 meter, Bredd: 3,2 meter, Vikt: 32 ton, Hastighet 70 km/t, stigningsförmåga: 60 %, lutning: 30 %.
Besättningen består av tre personer: En kommendör, en skytt och en förare. Dessutom kan IKK ta med sju infanteriester i passageraravdelningen.

De 45 fordonen har kostat 1,7 miljarder kronor .

Danska soldater med de nya IKK-fordonen ska vara klara att sättas in i främmande länder, t.ex. Afghanistan, från 2010 när försvarets personal har genomfört körutbildning till de nya fordonen.

IKK-fordonet har plats till sju passagerare i behagliga säten förutom fordonets fasta besättning på tre personer. Dessutom finns aircondition och kontakt till kaffemaskin. Soldaterna kan på så sätt komma säkert fram till framskjutna positioner. Under resan kan soldaterna orientera sig om vad som händer omkring fordonet. Det finns nämligen utvändiga kameror som konstant skickar bilder till bildskärmar inne i fordonet.

IKK är det mest digitaliserade fordonet i militärens historia. Det finns ett antal datorer ombord, till motorstyrningen och vapensystemen samt till tre datorarbetsplatser – en till kommendören, en till skytten och en till ledaren av infanterigruppen som sitter i passageraravdelningen.

Fordonen är tillverkade av BAE Systems Hägglunds och kanontornen är tillverkade av danska Hydrema .

Om företaget
BAE Systems Hägglunds AB i Örnsköldsvik är en av världens ledande tillverkare av militära fordonssystem. Hägglunds är och har under många år varit mycket framgångsrik i sin försäljning av militära bandvagnar och stridsfordon på den internationella marknaden. Antalet anställda uppgår till cirka 1.200 personer.

Källa: www.ing.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125