23948sdkhjf

Vargön Alloys AB

Vargön Alloys AB är en av Europas största tillverkare av ferrokrom och ferrokisel, och bland kunderna finns Europas ledande tillverkare av specialstål. Två tredjedelar av produktion exporteras, resten säljs på den svenska marknaden. Vargön Alloys är en föregångare i branschen när det gäller miljö och återvinning från produktionen, och företaget återvinner över hälften av den energi som tillförs produktionen.
Vargön Alloys AB är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, en legering som ger stålet hårdhet och motståndskraft mot korrosion. Ferrokisel, en annan av våra legeringar, används vid praktiskt taget all ståltillverkning. Ferrolegeringar är nödvändiga råvaror för stålindustrin.

Vårt effektiva transportsystem ger snabba och säkra leveranser direkt till kund eller till våra lager i Tyskland, Belgien och England. Vi har goda väg- och järnvägsförbindelser, nära till Vänersborgs hamn vid Göta älv och till den interkontinentala hamnen i Uddevalla på den svenska Västkusten. Två tredjedelar av vår produktion exporteras, resten säljs på den svenska marknaden. Totalt hanterar vi cirka 1 miljon ton per år i vårt transportsystem.

Företaget
Företagets historia började redan 1874 då Wargöns AB bildades. Den första legeringsugnen installerades 1912. I början av 70-talet invigde företaget världens dittills största ugn för ferrolegeringstillverkning. Från att tidigare varit inriktade på produktion av mangan- och kisellegeringar är Vargön Alloys sedan 1977 en betydande tillverkare av olika kvalitéer högkolad ferrokrom. Företagets kunder är i huvudsak Europas ledande tillverkare av specialstål.

Nytänkande inom produktionen
För att ligga långt framme i en bransch med hård global konkurrens, gäller det att ständigt utveckla teknisk kompetens och utrustning. Vargön Alloys är ett högteknologiskt företag som prioriterar tekniskt nytänkande och kompetensutveckling. För att kunna hålla en mycket hög driftsäkerhet och flexibilitet finns ett brett utbildningsprogram för företagets personal.
För tillverkning av den här typen av legeringar krävs elektriska ugnar som arbetar vid mycket höga temperaturer. Produktionen kräver också säker tillgång på råvaror som elkraft, krommalm, kvarts och reduktionsmedel i form av koks eller kol. Våra råvaruleverantörer är etablerade samarbetspartners sedan många år. Krommalmerna kommer bland annat från Albanien, Brasilien, Madagaskar och Turkiet. Från vårt kvartsbrott i närliggande Dalsland hämtas kvarts till produktionen av ferrokisel och ferrokrom. Reduktionsmedel köps huvudsakligen från europeiska länder. Den viktiga elkraften köps på långsiktiga avtal från svensk elkraftsproducent. Sammantaget är det här viktiga faktorer för vår höga produktkvalitet, leveranssäkerhet och konkurrenskraft.
Vargön Alloys AB har fyra ugnsenheter. I ugnarna produceras ferrokisel, charge-krom och olika specialkvalitéer av hög-kolhaltig ferrokrom. (HC FeCr)

Energiåtervinning - Återvinning som alla tjänar på
Fördelarna med att återvinna energi och andra resurser i produktionen är stora, både miljömässigt och ekonomiskt. Det ger möjligheter att skapa en stabil och kostnadseffektiv produktion. Vargön Alloys har lång erfarenhet och är en föregångare i branschen när det gäller återvinning från produktionen. Vi har bland annat utvecklat egna system för energiåtervinning sedan 1957. Totalt sett motsvarar de energimängder vi återvinner över hälften av den elenergi som tillförs processen. Dels används överhettad högtrycksånga av grannföretaget Holmen Paper AB-Wargöns Bruk, dels levereras hetvatten till fjärrvärmeverket i Vänersborg för uppvärmning av bostäder och andra lokaler. Det stoft som bildas vid ferrokiselproduktionen säljs till betongindustrin som en kvalitetshöjande ingrediens i främst höghållfast betong. Slaggen som bildas vid ferrokromtillverkning är ett förstklassigt material vid tex vägbyggen.

Kvalitet - Garantier för hög kvalitet
Vargön Alloys AB var ett av de första legeringsverk som certifierades av Lloyds för kvalitetssystem enligt ISO 9002. Detta hände redan 1992. Certifieringen har sedan förnyats 2001 enligt ISO 9001:2000. I mars 2007 erhölls ett nytt samlat certifikat för såväl kvalitet som miljö. ISO-certifieringen är en garanti för att kvalitetsarbetet på alla funktioner i företaget lever upp till högt ställda krav, hela vägen från råvaruinköp till leverans av den färdiga produkten. Hela företaget arbetar för att våra kunder ska få rätt kvalitet vid rätt tidpunkt. Som en del av kvalitetsarbetet har vi installerat en helt mekaniserad provtagningsstation där samtliga malmråvaror provtas. Certifieringen ger en försäkran om att vi ständigt förbättrar och uppdaterar kvalitetssystemen.

Miljö/miljörapport - Det naturliga miljöansvaret
Självklart vill vi ta vårt ansvar för miljön. Det finns många goda skäl att ligga långt framme i satsningar på miljöområdet. Först och främst är lagstiftningen utgångspunkten, även om våra ambitioner alltid är högre än så. Dessutom har det visat sig vara företagsekonomiskt klokt att satsa på avancerad rökgasrening och energiåtervinning. Som en konsekvens av detta investerar vi stora summor för att förbättra både den yttre och inre miljön. En långsiktig satsning på rökgasrening sedan början av 1970-talet gör att vi idag med god marginal underskrider fastställda riktvärden för utsläpp. Stoftutsläppen renas till mer än 99 procent, vilket de mätningar av nedfall av metaller som övervakande myndigheter gör kontinuerligt visar. Att använda energi så effektivt som möjligt är en annan viktig del i vårt miljöarbete. Att hålla nere energiförbrukningen är också av ekonomiska skäl ett måste. Vår produktion är inriktad på legeringarna ferrokrom och ferrokisel, som används i legerat stål, typ rostfritt. Livscykelanalyser visar att dessa stålkvalitéer har miljömässiga fördelar framför alternativa material. Vårt miljöledningssystem är certifierat enligt ISO 14001 och utgör grunden för ett kvalificerat miljöarbete som vi betraktar som ett viktigt konkurrensmedel.

Adress:
Vargön Alloys AB
468 80 VARGÖN
Telefon: 0521 27 73 00
Telefax: 0521 22 37 43 / 0521 22 17 44
E-post: email@vargonalloys.se
www.vargonalloys.se



















Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11