23948sdkhjf

Munksjö Aspa bruk lägger order på Opcon Powerbox

Energi- och miljöteknikkoncernen Opcon har idag tecknat avtal med Munksjö Aspa bruk om försäljning av Opcon Powerbox för att generera grön el från spillvärme.
Avtalet kommer att hanteras inom ramen för Opcons nya bolag för grön elproduktion Boxpower AB som kommer ha ett långsiktigt elleveransavtal med Aspa till ett i förväg fastställt pris.

- Det här innebär ytterligare en viktig referens inom industrin för Opcon Powerbox och ännu ett avtal för Boxpower AB som får en flygande start. Det här är det andra färdiga avtalet på kort tid för Boxpower. Aspa är dessutom välkända för hur de driver verksamheten mot förnyelsebar energiproduktion och ökad energieffektivisering och en viktig referenskund framöver, säger Rolf
Hasselström, vd och koncernchef Opcon AB.

- Bara i år har vi nu framgångsrikt driftsatt den första referensanläggningen för Opcon Powerbox vid kraftvärmeverket i Eskilstuna och tecknat avtal med ledande aktörer som Stora Enso och nu också med Munksjö. Vi märker också hur intresset för tekniken stiger i takt med de ökande el- och energipriserna där vi kan erbjuda finansiellt mycket attraktiva investeringar som samtidigt är bra för
klimat och miljö, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB.

Aspa kommer att inleda nödvändiga kringinstallationer under hösten.

- Aspa bruk har som målsättning att ligga i den absoluta täten vad gäller energieffektivisering och grön elproduktion. Opcon Powerbox erbjuder helt nya möjligheter att ta vara på energi som tidigare gått till spillo. Vi kommer med vår nya turbin och nu också Opcon Powerbox att vara en nettoleverantör av grön el framöver, säger Bengt Lindqvist vd för Munksjö Aspa bruk.

Spillvärme finns idag i stora mängder inom industrin. Enligt Department of Energy finns det på den amerikanska marknaden mer tillgänglig spillvärme i industrin än alla förnyelsebara energikällor sammantaget. Bara i Europa finns över 300 TWh spillvärme i industrin som inte tas tillvara. Skulle hela den teoretiska potentialen tas till vara för elproduktion med Opcon Powerbox så
skulle i storleksordningen 30 TWh el kunna produceras, motsvarande nästan hälften av den svenska vattenkraften.

Om Opconkoncernen
Opcon är en energi- och miljöteknikkoncern som utvecklar, producerar och marknadsför system och produkter för miljövänlig, effektiv och resurssnål energianvändning.

Opcon har verksamhet i Sverige och Kina. Antalet anställda är cirka 340. Aktien är noterad på OMX Nordic Exchange Stockholm. Koncernen är uppdelad i tre affärsområden:

Renewable Energy arbetar med framställning av el ur spillvärme, bioenergi, hanteringssystem för naturgas, industriell kyla, återvinning av värme, torkning av biomassa, rening av rökgaser, luftsystem för bränsleceller samt mätning och övervakning av processer. Affärsområdet omfattar dotterbolagen Svenska Rotor Maskiner (SRM), Opcon Energy Systems (OES), REF Technology, Svensk Rökgasenergi (SRE), Opcon Autorotor samt Mitec Instrument.

Engine Efficiency arbetar i huvudsak med tändsystem för förbränningsmotorer inklusive etanol-, naturgas- och biogasmotorer. Affärsområdet omfattar dotterbolagen SEM, Opcon Technology Suzhou samt Laminova Production.

Mobility Products arbetar med teknik för positionering, förflyttning och reglering, för elfordon och elrullstolar. Affärsområdet omfattar dotterbolaget REAC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.219