23948sdkhjf

Lappland Goldminers anrikar guld från gråberg

Lappland Goldminers startade den 4:e juni provanrikning av låghaltigt material, av tidigare ägare klassificerat som gråberg. Preliminära resultat ser lovande ut.
Lappland Goldminers anrikar guld från låghaltigt material vid guldgruvan Pahtavaara - Finland .

Lappland Goldminers AB (publ), listat på First North och Norska OTC listan, startade den 4:e juni provanrikning av låghaltigt material, av tidigare ägare klassificerat som gråberg. Preliminära resultat indikerar en ingående guldhalt på mellan 0,4 och 1,2 g/ton.

Bolaget arbetar i enlighet med tidigare lämnad information för återstart av produktionen. Anrikningstesterna genomförs med låghaltigt material som lagts på upplag och tidigare klassificerats som gråberg. Utvärderingar av de preliminära resultaten, utförda under 7 arbetsdagar, perioden 4-12 juni, visar att ca 6 kg guld har producerats till en kostnad av 0,6 MSEK vilket innebär en
utvinningskostnad på 68 kr/ton (cash cost på ca 520 $/ounce). Det innebär att allt "gråberg" med en halt överstigande 0.4 gram/ton kan anrikas med vinst. Totalt har ca 9 000 ton anrikats. Från tidigare ägares produktion finns ca 4 Mton "gråberg" varav åtminstone 25 % bedöms ha potential för en ekonomisk produktion.

- Intresset för det som tidigare klassificerats som gråberg baserar sig på våra erfarenheter från tidigare gruvdrift. Testerna kommer att köras under juni månad och resultatet inarbetas i de framtida produktionsplanerna, säger Lappland Goldminers VD Karl-Åke Johansson.

Verksamheten i Pahtavaara omfattar gruva, anrikningsverk och ett antal undersökningstillstånd och kommer att drivas i det helägda dotterbolaget Lappland Goldminers OY. Guldgruvan Pahtavaara har en historisk produktionsnivå på ca 30 000 uns, ca 1 000 kg, guld per år, med en historisk cash cost på 500 USD/uns. Lappland Goldminers förvärvade Pahtavaara för 3.1 miljoner Euro i april 2008.

Nyhet från Lappland Goldminers AB

Lappland Goldminers AB är ett prospekteringsbolag som genom förvärvet av guldgruvan och anrikningsverket Pahtavaara i Finland är ett producerande gruvföretag. Verksamheten i Pahtavaara drivs i det helägda dotterbolaget Lappland Goldminers OY. Bolaget är listat på handelsplatsen First North med benämningen GOLD, med Mangold Fondkommission AB som Certified Adviser, samt på OTC listan i Norge. Lappland Goldminers har säkrat ett antal guldfyndigheter längs Guldlinjen i Västerbotten. Bolagets strategi är att utveckla ett lönsamt producerande guldbolag med centralt lokaliserade processanläggningar i Fäboliden i Sverige, Haveri-trakten i södra Finland och i Pahtavaara i norra Finland, som försörjs av malm från en eller flera gruvor genom egen prospektering alternativt ackvisition. Lappland Goldminers är medlem i SveMin, Föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige och tillämpar dess rapporteringsregler för publika gruv- och prospekteringsbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078