23948sdkhjf

55 miljoner kronor i fortsatt stöd till stålforskning

Totalt 190 miljoner till miljöforskning om Stålkretsloppet 2004-2012.
Jernkontoret har beviljats ytterligare 55 miljoner kronor av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) för att fullfölja miljöforskningsprogrammet Stålkretsloppet under åren 2008-2012. Med industrins insatser blir den totala forskningsinsatsen 110
miljoner kronor. För hela forskningsperioden 2004 – 2012 investeras närmare 190 miljoner kronor i Stålkretsloppet. Programmet syftar till att vid tillverkning av stål minska användningen av energi och naturresurser samt att minska utsläppen av koldioxid.

– De nya pengarna ger oss möjlighet att utveckla processer och stålprodukter som kan minska koldioxidutsläppen med cirka två miljoner ton per år och användningen av energi med nästan tio terrawattimmar per år, framhåller Elisabeth Nilsson, vd för Jernkontoret.

– Stålkretsloppets styrka ligger i att fyra industribranscher (stål- och gruvindustrin, återvinnings- och tillverkningsindustrin) i samverkan driver process- och produktutvecklingsprojekt som omfattar hela stålets kretslopp. Företagen har direkt inflytande på forskningen, vilket säkerställer att resultaten kommer till användning samtidigt som företagens miljökunskap ökar, säger Birgitta Lindblad, programchef för Stålkretsloppet.

– Stålkretsloppet som startade hösten 2004 har getts mycket höga utvärderingsbetyg såväl internationellt som nationellt. Sverige anses ha en unik ställning i världen genom sin miljömedvetenhet inom stål och ståltillverkning. Stålkretsloppet bidrar till utvecklingen
mot ett resurssnålt samhälle och där användning och återvinning av stål sker på ett optimerat sätt. Med nya kunskaper möter vi de utmaningar som klimat- och miljöfrågorna innebär, avslutar Elisabeth Nilsson.

Nyhet från Stålkretsloppet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.456