23948sdkhjf

Ovako-vd: ”2015 var ett utmanade år”

Den svaga efterfrågan som präglade 2015 fortsatte under fjärde kvartalet.
I den sista kvartalsrapporten för 2015 redovisar Ovako en försäljningsvolym som var 2 procent lägre och intäkter som var 8 procent lägre än motsvarande period föregående år. Den relativt sett större minskningen i intäkter orsakas främst av lägre skrot- och legeringstillägg.

Däremot utvecklades Ovakos orderingång positivt, och ökade med 3 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Rörelseresultatet uppgick till -20 miljoner euro efter omstruktureringskostnader och nedskrivningar. Detta kan jämföras med fjolårets siffra på -15 miljoner euro.

– Resultatet i fjärde kvartalet påverkades negativt av den svaga efterfrågan men också av fallande skrotpriser och sämre utnyttjande av produktionskapaciteten. Samtidigt har vi minskat våra fasta kostnader med 4 miljoner euro jämfört med samma kvartal förra året, skriver vd och koncernchef Marcus Hedblom, i en kommentar.

Ovakos arbete med omstruktureringsprogrammet, som annonserades i oktober, går enligt plan. Det omfattar bland annat flytt av kunder och tillverkning från Forsbacka till andra produktionsenheter samt stängning av valsverket i Hällefors. 93 personer har lämnat koncernen som en del av programmet, inklusive 27 som lämnade den 1 januari 2016. De årliga kostnadsbesparingarna för hela programmet förväntas uppgå till 45 miljoner euro, med full effekt 2018.

– Vi förväntar oss att marknaden för komponentstål i Europa kommer präglas av fortsatt osäkerhet under första kvartalet 2016. Ovakos leveranser under första kvartalet förväntas vara i linje med motsvarande kvartal föregående år, kommenterar Marcus Hedblom inför framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11