23948sdkhjf

Business Region Göteborg/Biogas Väst tog emot amerikanskt miljöpris

Business Region Göteborg AB — BRG — tog natten till onsdag emot det amerikanska miljöpriset Blue Sky Innovation Award för skapandet av Biogas Väst, det första regionala biogasprojektet i Sverige. Det har i sin tur satt fart på utvecklingen för biogas i Kalifornien.
— Fantastiskt roligt att Kalifornien och USA uppmärksammar biogasen som drivmedel för fordon. Framgångarna med Biogas Väst har varit möjliga tack vare det positiva samarbete vi uppnått i Västra Götaland mellan företag, kommuner, jordbruket och myndigheter, säger Göran Värmby på Business Region Göteborg.

— Den kaliforniska biogasindustrin kommer att växa snabbt de närmaste åren, till stor del baserat på det man lärt sig från Sverige, säger John Boesel, VD för Calstart, som delade ut priset i Universal Studios i Hollywood i natt svensk tid.

Calstart är en intresseorganisation som samlar fler än 150 företag och organisationer världen över. Syftet är att stödja och sprida tekniska lösningar som bidrar till minskade utsläpp, fler jobb och förbättrad energieffektivitet inom transportnäringen.

I Kalifornien ökar efterfrågan på metangasdrivna tunga fordon för att minska hälsofarliga utsläpp, inte minst i Los Angeles hamnar, som hanterar 2/3 av allt gods till och från USA. Anna Carin Thomér, konsul med ansvar för näringslivsfrämjande inom miljö- och energiteknik, it och bioteknik i Los Angeles, bedömer att man tills vidare planerar att köra dessa fordon på naturgas men med ökad biogasproduktion kan situationen förändras eftersom renad biogas kan ersätta naturgas.

Senast i november 2007 hade Sverige besök av Jim Boyd, ordförande i Calstart och vice ordförande i Kaliforniens Energikommission och en av guvernör Arnold Schwarzeneggers närmaste medarbetare. Besöket arrangerades av det svenska Generalkonsulatet i Los Angeles som ansvarar för det nationella samarbetet om förnybar energi mellan Sverige och Kalifornien.

För ytterligare info:
Göran Värmby, Business Region Göteborg,
Chef Affärsdriven Miljöutveckling och styrelseordförande i Biogas Väst, 0707-612462
Bernt Svensén, Business Region Göteborg,
Projektledare Biogas Väst, 0704-415619
John Boesel, VD Calstart, +1 626 664 6330
Anna Carin Thomér, konsul i Los Angeles, +1 310 409 3589

Biogas Väst är ett regionalt samverkansprojekt med ett övergripande mål att stimulera en marknadsutveckling inom biogasproduktion, distribution samt en utveckling av gasfordonsmarknaden. I projektet där Business Region Göteborg är huvudman deltar ett 25-tal organisationer, kommuner och företag bl.a. Västra Götalandsregionen, AB Volvo, Renova, Göteborg Energi AB, FordonsGas och LRF.

www.biogasvast.se

Business Region Göteborg arbetar för att stärka och utveckla näringslivet i Göteborgsregionen. Vi är ett icke-vinstdrivande bolag som representerar 13 medlemskommuner. Målsättningen är att bidra till en stark tillväxt, hög sysselsättning samt ett mångsidigt näringsliv i regionen.

Källa: Business Region Göteborg/Biogas Väst

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078