23948sdkhjf

Storsatsning på svetsrobotanläggning värd 23 miljoner

Svetsrobot som ska ge fler såmaskiner: Väderstad-Verken investerar i en av Sveriges största svetsrobotanläggningar som, när den är i full drift, beräknas öka svetskapaciteten med 50 procent.
– Vi vill behålla vår produktion i Sverige och gör stora satsningar för att ha en så rationell och kostnadseffektiv produktion som möjligt. Den nya svetsrobotanläggningen är ett exempel som redan har ökat vår svetskapacitet stort, säger Crister Stark, styrelseordförande i Väderstad-Verken.

Robotanläggningen är en stor satsning med en investering på 23 miljoner endast för roboten. Clas Lindberg är projektledare och har jobbat i två år för att få anläggningen på plats och i drift.

– Investeringen är mycket större än så om man räknar med den utbyggnad som gjorts av fabriken, utbildning av personal mm. Men vi räknar naturligtvis med att det är en lönsam investering. Svetsare är dessutom en yrkesgrupp som det råder brist på, säger Clas.

Planerar dagens arbete
Väderstad-Verken har flera svetsrobotar sedan tidigare, men inte någon som svetsar så stora maskindelar som den nya. Den nya roboten upptar 1200 kvadratmeter fabriksyta och har totalt 29 så kallade lastbärare där varje lastbärare klarar av att svetsa ett ton maskindelar. Dessutom har den en kran som sköter transporterna av maskindelarna in och ut från svetsningen.

Robotanläggningen läser dagligen in fabrikens tillverkningsplan per automatik och vet därefter vilka maskindelar som behövs i produktionen av de olika maskinerna. Anläggningen sköts av sex svetsare per arbetspass som förbereder och laddar roboten med delar.

Nyhet från Väderstad-Verken
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078