23948sdkhjf

Nedåt för PMI

PMI-total föll med 0,5 indexenheter från 56,0 till 55,5 i januari. Det visar senaste inköpschefsindex från Silf och Swedbank.
Nedgången drevs av lägre indextal för orderingång och produktion, som dock låg kvar i tillväxtzonen med marginal. Industrikonjunkturen har inlett året positivt med en stadig tillväxttakt, stigande efterfrågan och optimistiska produktionsplaner. Mot detta ställs dock fallande rå- och insatsvarupriser.


Minskning även inom orderingång
Delindex för orderingång var 56,6 i januari - en nedgång med 1,3 indexenheter från föregående månad. Såväl hemmamarknadens som exportmarknadens orderingång ökade med indextal på 56,6 (+3,6 indexenheter) respektive 52,8 (-2,5 indexenheter). Senast indextalet för inhemska order noterades på en högre nivå var i april 2014.

Orderstocksomdömet steg också och index noterades till 53,7.


Ljust för produktion
Delindex för produktion minskade från 60,5 till 57,9 i januari. Trots nedgången var tillväxttakten fortsatt hög och produktionsplanerna för kommande halvår var ljusa med ett indextal på 62,2.

Därtill signalerade delindex för sysselsättning ett stigande nyanställningsbehov vilket varit fallet sedan augusti 2014. För januari var delindex för sysselsättning 54,7 - en uppgång med 1,5 indexenheter från december.


Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser föll från 42,7 till 40,6 i januari.

Återigen var nedgången bred och ett tre-månaders glidande medelvärde ger än så länge inget tecken på ett stigande kostnadstryck.
Läs mer om: PMI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.703