23948sdkhjf

Lesjöfors - också ett begrepp i Kina

För många företag var antalet anställda ett mått på företagets framgång – i dag är det nästan tvärtom. Lesjöfors Fjädrar AB har på de 10 sista åren klarat konkurrensen från låglöneländerna genom att automatisera produktionen. Företaget har på de sista 10 åren femdubblat sin omsättning, medan personalstyrkan bara ökats med 40 medarbetare.
I mer än 150 år har det tillverkats fjädrar i Lesjöfors och i dag har man hela världen som arbetsfält – trots detta har man behållit ortsnamnet i varumärket – ett ortsnamn som inte är det lättaste att uttala.

”Kineserna har inte helt lätt med uttalet, konstaterar vd Björn Olsson.”

Att många länder hänvänder sig till det svenska företaget beror på den höga kvaliteten.

– ”Titta bara på den som sitter i gunghästen i lekparken. Den ska vara konstruerad så att småbarnen inte klämmer fingrarna och samtidigt hålla för en hundrakiloskille som vill leka på lördagskvällen.”

I företagets kundregister finns många kända företag, här finner vi bl.a. Volvo, ABB, Siemens, Atlas Copco, Bofors, Sony Ericsson och Nokia.

Företaget har i dag Europas modernaste anläggning. På Lesjöfors Fjädrar AB arbetar i dag 80 personer och de arbetar dygnet runt – maskinerna står endast stilla i 12 timmar på helgen när de skall ha översyn.
8 000 ton titan och järn, av en kvalitet som måste importeras, går in i ena änden på fabriken och ut i den andra i form av 2,5 miljoner fjädrar. Företaget menar att man har kapacitet för det dubbla.

–” Men det förutsätter kostnadseffektivitet. Löneökningar med tio procent i Lettland och Kina kan vi klara men här hemma vore det katastrof. Det måste man ha klart för sig.”

Omsättningen beräknas i år uppgå till 200 miljoner euro.

Fakta om Lesjöfors Fjädrar AB
- Verksamheten är organiserad i tre verksamhetsområden: banddetaljer, trådfjädrar och eftermarknadsprodukter för bilar och andra fordon.
- Lesjöfors utökar fortlöpande sitt marknadsområde. För närvarande har man tillverkning eller säljkontor i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, England, Holland, Lettland och Kina. Totalt har man runt 800 anställda, varav ett 80-tal i Lesjöfors.
- Företaget har som motto att finnas där kunden finns och har stora lager för privatmarknaden i Växjö, England och Tyskland. Huvudkontoret ligger i Karlstad.

www.lesjoforsab.com

Källa: Nwt.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157