23948sdkhjf

Damstahl: Starkare prispress

Marknaden för rostfritt stål är fortfarande extremt pressad, det skriver Damstahl i sin senaste marknadsrapport.
Råvaruprisernas nivåer är historiskt låga och det verkar inte heller finnas något slut på nedgången för nickelpriserna. Som naturlig följd minskar legeringstillägget och prispressen blir, om möjligt, ännu starkare.

Det nya året fortsätter i samma spår som 2015 slutade, för den rostfria stålbranschen. Låg efterfrågan och mestadels oförändrade priser gör att marginalpressen förväntas fortsätta under första kvartalet 2016.

Råvarorna har historiskt låga nivåer och det finns det inga tecken på större förbättringar de kommande månaderna.

Grossisterna är fortfarande tveksamma till lageruppbyggnad då fallande råvarupriser leder till sänkt legeringstillägg i februari.

Europa
Den europeiska rostfria råstålsproduktion uppgick till ca 6 milj t under de första tio månaderna 2015, vilket är ca 3 % lägre än under samma period 2014. Produktionen i Belgien, Finland, Slovenien, Spanien och Sverige ökade medan andra europeiska länder minskade.

Sverige
Eftersom jul och nyårsuppehållet på svenska marknaden varade till mitten av januari, är det för närvarande svårt att bedöma utvecklingen av det nya året.

Efter ett utmanande år 2015 sätter nedgången av legeringstillägget i jan-feb 2016 återigen prispress på grossisterna. Slutförbrukaraktiviteten är lika svag som i slutet av 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078