23948sdkhjf

Outokumpu fördubblar kapaciteten för ferrokromproduktion i Finland

Outokumpus styrelse har godkänt planerna att utöka koncernens kapacitet för ferrokromproduktion i Tornio, Finland. Investeringen av 420 milj. euro kommer att fördubbla anläggningens kapacitet till 530 000 ton per år. Projektet kommer att startas omedelbart och den nya kapaciteten beräknas bli driftsklar under första kvartalet 2011.
Marknadspriset för ferrokrom har ökat kraftigt under senare år på grund av ökad efterfrågan från industrin för rostfritt stål, och på senare tid på grund av produktionsbegränsningar, i huvudsak relaterade till bristande tillgång på elektricitet i Sydafrika, som är det dominerande produktionslandet. Den utökade ferrokromförsörjningen kommer att göra Outokumpu självförsörjande i sitt behov av krom. Smältverkets malmbehov levereras från koncernens närbelägna gruva i Kemi. Största fördelen för Outokumpu är möjligheten att ha tillgång till materialet till självkostnad och sälja det till rådande marknadspris. Prissättningsmekanismen för rostfritt stål gör det möjligt för stålproducenterna att debitera samtliga råvarukostnaderna till marknadspris. Dessutom ligger smältverket för ferrokrom på samma område som den integrerade produktionsanläggningen för rostfritt tål i Tornio och ferrokrom kan överföras i flytande form till stålverket vilket ger en betydande kostnadsfördel, eftersom materialet inte behöver smältas om. Dessutom kan den koloxid som bildas vid ferrokromprocessen användas som bränsle i stålproduktionen och därigenom minska behovet av extern energi.

Enligt beräkningar kommer, när den utökade ferrokromkapaciteten är i drift, en prisökning för ferrokrom med 5 US cent/lb medföra en årlig resultatförbättring av rörelsevinsten för koncernen till storleksordningen 20 milj. euro per år från nuvarande 10 milj. euro.

CEO Juha Rantanen är nöjd med expansionen för ferrokrom: "Efter omfattande och grundliga kalkyler är vi färdiga att gå vidare med våra investeringsplaner. En fördubbling av ferrokromproduktionen är ett ovanligt tilltalande och lönsamt projekt. Redan idag är Outokumpus verk i Tornio världens mest integrerade anläggning för produktion av rostfritt stål. Investeringen kommer att bidra till att
förverkliga Outokumpus strategi, säkerställa fortsatt ledarskap i kostnadseffektivitet, trygga råmaterialförsörjning och kapitalisera på egna kromtillgångar. Vi har upskattat att med nuvarande priser kommer kapacitetsökningen att medföra en årlig ökning av rörelseresultatet av storleksordningen 200 milj. euro. Som en följd av expansionen kommer Outokumpus elkonsumtion att öka avsevärt. "Jag är övertygad om att beslut vad gäller säkrad elförsörjning kommer att fattas inom kort för att säkerställa konkurrensförmågan hos den energiintensiva industrin i Finland", tillägger Rantanen och refererar till Outokumpus betydande satsning på initiativet med kärnkraftverket Fennovoima.

När den nya ferrokromkapaciteten tagits i bruk kommer koncernens årliga elenergiförbrukning att öka till ca 3,3 TWh. Outokumpu har en betydande del av kärnkraftsinitiativet Fennovoima i Finland. Elleveranserna från Fennovoima, som sker till självkostnadspris, är pålitliga och fria från utsläpp, har uppskattats komma i drift 2018 - 2020, och kommer att stärka Outokumpus konkurrensförmåga för
produktionen av ferrokrom och rostfritt stål för år därefter. Utöver koncernens existerande långtidskontrakt på elleveranser samt övriga investeringar i sin energiförsörjning, håller Outokumpu under tiden på att europeisk ett tioårskontrakt på elleveranser om 1 TWh per år med en ledande europeisk producent.

Den ökade ferrokromproduktionen kommer att öka koncernens årliga koldioixdutsläpp med ca 270 000 ton, eftersom användningen av koks inte kan ersättas i ferrokromprocessen. Men produktionen av ferrokrom i Tornio enligt internt utvecklad och toppmodern teknik kommer att minska den globala emissionen av koldioxid avsevärt. Förutom den goda energieffektiviteten hos anläggningen, sker elförsörjningen till verken i Tornio från vatten- och kärnkraft. Enligt beräkningar kommer kapacitetsökningen i Tornio att minska den globala annars producerade emissionen av koldioxid med med circa en miljon ton till skillnad från om materialet hämtats från Sydafrika eller Kazakstan, där anläggningarna huvudsakligen baseras på fossila bränslen.

Idag producerar koncernens ferrokromverk det huvudsakliga behovet av krom endast till Tornio-verken, medan råvaran anskaffas från marknaden för stålverken i Avesta och Sheffield. Outokumpu håller för närvarande på att utöka sin produktion av ferritiska stål (rostfria stål utan nickelinnehåll) i Tornio, samtidigt som produktionen i stålverken i Avesta och Sheffield expanderas. Detta förutsätter att
en ökad och tillförlitlig tillgång på ferrokrom säkerställs.

Bakgrundsinformation, inklusive Juha Rantanen's kommentarer på en videoinspelning, finns tillgänglig på Internet på www.outokumpu.com .

Källa: Outokumpu

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093