23948sdkhjf

Lätt uppgång i industrikonjunkturen - PMI steg till 51,2 i maj

PMI steg till 51,2 i maj från 50,1 i april, vilket innebär att den svenska industrikonjunkturen alltjämt befinner sig i tillväxtzonen om än med liten marginal. Sedan maj förra året har PMI-totalt fallit med 7,7 indexenheter.
I maj månad svarade indexet för orderingången för den största ökningen bland PMI:s delkomponenter – en uppgång med 4,2 indexenheter – drivet av ökade exportorder. 51,3 i maj är dock ingen stark ordersiffra. Trendmässigt har orderläget i svensk industri gradvis försvagats sedan andra halvåret 2007 vilket har lett till att företagens orderstockar växer i en långsammare takt.

Indexet för industriföretagens leveranstider sjönk till 51,1 i maj och tyder på att efterfrågetrycket i industrin har dämpats ytterligare.

Indexet för produktionen (53,4) nådde i maj månad den lägsta nivån på nästan fem år. Industriföretagens produktionsplaner för det närmaste halvåret har reviderats ned ytterligare under maj. Indexet föll under 60-strecket för första gången på fem år och det tyder på att företagen blivit mindre optimistiska om den framtida konjunkturen.

Inbromsningen av den svenska industrikonjunkturen har lett till ett minskat anställningsbehov i svensk industri. Två månader i rad har indexet för sysselsättningen hamnat under 50-strecket vilket innebär att det finns en övervikt av företag som antingen minskar antalet anställda eller har oförändrad arbetsstyrka.

Höga globala råvarupriser slår igenom allt tydligare i svensk industri. Andelen inköpschefer som redovisar högre rå- och insatsvaror stiger och i maj nådde indexet för rå- och insatsvaror 74,3 jämfört med 69,6 månaden innan. Det är den högsta nivån sedan augusti 2006.

Se utvecklingen på: Swedbank

Källa: PMI rapport från Swedbank

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063