23948sdkhjf

Producerar aluminium med 30 % mindre energi

Forskarna vid det norska Elkem Research har utvecklat en ny framställningsmetod för aluminium som reducerar energiförbrukningen och platsbehovet till processanläggningen.
Hos Elkem Research arbetar man just nu med en reaktor som kan producera aluminium med en energibesparelse på upp till 30 % i förhållande till de mest effektiva elektrolysugnarna. Allt i allt har de norska forskarna använt nästan 10 år på att utveckla processen som nu är klar till att prövas i praktiken – utanför laboratorierna.

- Vårt mål har hela tiden varit att reducera energiförbrukningen vid framställning av metall. När vi samtidigt bidrar till en process som betydligt reducerar miljöutsläppen, är det mycket positivt. Vi vet, att i framtiden vill det detta bli ännu viktigare, säger koncerndirektören för forskning och utveckling, Kai Johansen, till Teknik Ukeblad.

Kort berättat: Processen går ut på att använda karbon och aluminiumoxid tillsammans med en hög temperatur. Här tas syret bort från aluminiumoxiden genom att binda det till kolet, och aluminiumet blir kvar i reaktorn. Processen sker vid mer än 2000 grader. Utmaningen har intill nu varit att utveckla processutrustningen som kan tåla de höga temperaturerna och samtidig uppfylla processens krav.

På sikt räknar forskarna också med att kunna använda processen till andra metaller. Utöver energibesparelsen kräver processen också ett mycket mindre produktionsareal, då man skall använda färre, men större reaktorer.

Källa: Teknisk Ukeblad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11