23948sdkhjf

ABB-stödd forskarstudent får europeiskt pris

Elisabeth Lindell tilldelas nyinstiftade John Neal Award.
2008-06-02 – European Electrical Insulation Manufacturers (EEIM) har för första gången delat ut sitt pris John Neal Award för studier av elektriska isolationsmaterial. Pristagare blev Elisabeth Lindell, doktorand på Chalmers (Institutionen för material- och tillverkningsteknik, Högspänningsteknik) som sedan fyra år tillbaka är handledd från ABB:s forskningsavdelning Corporate Research i Västerås.

Förutom äran, blommor och diplom fick Elisabeth Lindell ta emot en prischeck på 5 000 euro (cirka 47 000 kronor) vid en ceremoni i förra veckan på Corporate Research. Prisutdelare var två EEIM-representanter från Tyskland och Schweiz.

Det är första året som EEIM John Neal Award delas ut och bidrag har kommit in från sju olika universitet i Europa med så många som tre deltaganden från ett enskilt universitet. Juryn var imponerad av den höga kvaliteten på bidragen.

”Avsikten med det europeiska priset är att inspirera studenter och doktorander att göra bra arbeten och intressera folk för isolationsmaterialfrågor. Elisabeth Lindell, som har lite drygt ett år kvar till doktorsexamen, är en väldigt duktig forskarstudent och vi tror hon kommer att fortsätta ge viktiga bidrag till kraftindustrin, förhoppningsvis inom ABB,” säger hennes handledare Tord Bengtsson, Senior Principal Scientist på Corporate Research och adjungerad professor på Chalmers.

”Det är jättekul att juryn valde just hennes bidrag där hon berättar om sin forskning. Det handlar om elektrisk isolation och dess egenskaper när spänningar ändras snabbt. Det här har vi stor nytta av på exempelvis ABB:s HVDC- och FACTS-enheter samt vid utvecklingen av elektriska motorer och frekvensomriktardrifter.

Läs mer om EEIM och priset på www.eeim.net .

Bildtext: Elisabeth Lindell flankeras av EEIM:s sekreterare Jörg Langer (t v) och EEIM:s ordförande Berno Haberthür. Foto: Morgan Johansson.

ABB ( www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har mer än 110 000 medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094