23948sdkhjf

Industrins investeringar fortsätter öka

Industriföretagens investeringsplaner för den svenska verksamheten 2008 tyder på en fortsatt ökning av investeringsvolymen med 8 procent jämfört med 2007.
Investeringarna beräknas uppgå till 73 miljarder kronor för 2008.

Trots en svag inledning på året tyder industriföretagens planer för 2008 på en fortsatt ökning av investeringarna jämfört med föregående år, om än i något avtagande takt. De planer som redovisas uppgår till 73 miljarder kronor i löpande priser och innebär att årets volymökning beräknas stanna vid 8 procent.

Inom de flesta industribranscher planerar företagen för fortsatta ökningar. Gruvindustrins investeringsvolym väntas öka med ytterligare ca 20 procent, jämfört med den redan höga nivån för 2007. Även investeringsplanerna för metallverk och metallvaruindustri innebär en fortsatt volymökning med närmare 30 procent. Efter den kraftiga ökningen som redovisades för trävaruindustrin 2007 innebär de nu lämnade uppgifterna att investeringarna ligger kvar på den höga nivån. För transportmedelsindustri däremot, indikerar planerna en minskning av investeringsvolymen med närmare 10 procent.
Industrins investeringar 1996-2008

Fortsatt kraftiga ökningar inom energisektorn
Energisektorns investeringar, som ökat varje år under hela 2000-talet, fortsätter uppåt. De investeringsplaner som lämnats för 2008 uppgår till 34,2 miljarder och visar på en volymökning med ytterligare 17 procent. Energisektorns volym har därmed tredubblats sedan 1999.

Minskande investeringar för tjänsteföretagen
Varuhandelsföretagen redovisar investeringsplaner för 2008 som uppgår till 12,8 miljarder kronor. Uppgifterna tyder på en något lägre investeringsnivå än närmast föregående år. Det är främst företagen inom handel och service av motorfordon som väntar en minskad investeringsaktivitet, medan partihandelsföre-tagen planerar för en oförändrad investeringsnivå.

Företagen inom uthyrning, forskning och företagstjänster redovisar investeringsplaner för år 2008 som uppgår till 8,6 miljarder kronor. Detta indikerar en oförändrad investeringsnivå jämfört med 2007.

Bank- och försäkringsföretagens investeringsplaner för år 2008 beräknas till 4,3 miljarder kronor, en minskning av investeringsvolymen med drygt 10 procent jämfört med år 2007.

Investeringar för byggnadsverksamheten
Byggföretagens investeringsplaner för det innevarande året uppgår 4,5 miljarder kronor, exklusive vägar och järnvägar. Uppgifterna innebär att investeringarna väntas ligga kvar på 2007 års nivå.
Volymen för byggnadsverksamheten har legat på denna nivå de senaste tre åren.

Investeringsnivån inom transport och magasinering stiger
Investeringarna inom transport, magasinering och kommunikation uppgick år 2007 vid 22,1 miljarder kronor i löpande priser. Därmed ökade investeringsvolymen med 8 procent jämfört med 2006. Även de planer som lämnats för 2008, totalt 22,4 miljarder kronor, innebär en volymökning, som beräknas stanna vid ett par procent jämfört med 2007.

Mellanår för bostadsinvesteringarna
År 2007 investerade företagen inom fastighetssektorn för 53,1 miljarder kronor i löpande priser. Uppgifterna innebär att investeringsnivån ökade totalt 7 procent under året. Efter flera år med ökande nyproduktion av bostäder, redovisas en minskning med 5 procent under 2007. Däremot ökade investeringarna i kommersiella lokaler med 14 procent.

De nu lämnade planerna för 2008, 57 miljarder kronor, tyder på en ökad investeringsaktivitet 2008 och nedgången för bostadsinvesteringarna ser ut att bli tillfällig. Totalt beräknas investeringsvolymen öka med 7 procent jämfört med föregående år. Investeringsplanerna som avser investeringar i lokaler och andra byggnader är något starkare än de som lämnats för nyproduktion av bostäder.

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078