23948sdkhjf

Audi kör på biobränsle i 24-timmarsloppet på Le Mans

Södertälje – Under 2008 års upplaga av 24-timmarsloppet på franska Le Mans som avgörs den 14-15 juni, kommer Audis tre R10 TDI-prototyper köras på nästa generations biobränsle.
Bränslet tillverkas av biomassa och har upp till 90 % lägre CO2-utsläpp jämfört med vanlig diesel.

För första gången inom motorsporten kommer dieseldrivna tävlingsbilar att köras på biobränsle. Audi Sport Team Joest har i år tre bilar på startlinjen. Alla är av modellen R10 TDI med en diesel-V12 på över 650 hk som drivkälla. Audi R10 TDI var den första dieseldrivna tävlingsbilen som ställde upp i 24-timmarsloppet på Le Mans och bilen har vunnit tävlingen de två senaste åren.

Inför årets start har Audi tillsammans med sin samarbetspartner Shell vidareutvecklat den V-Power-racingdiesel som de kört på tidigare år. Bränslet är syntetisk diesel, kallat GTL (gas to liquid), men för första gången har man nu tillsatt BTL (biomass to liquid). BTL framställs från biomassa, t ex. restprodukter av trä.

Trots att bränslet är tillverkat av råmaterial, är det praktiskt taget svavel- och luktfritt. Bränslet kombinerar kvalitet och effektiv förbränning med lägre avgasutsläpp. Audi ser tävlingen på Le Mans som ett tufft test för nya teknologier som senare kommer att finnas tillgängliga för kunderna på personbilsmarknaden.

Nyhet från Audi

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar. 2007 såldes 964 151 nya Audi-bilar i världen. Audi omsatte under 2007 33,6 miljarder euro och har mer än 54 000 medarbetare över hela världen. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109